Tjedan i Konferencija financijske pismenosti na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu

26.03.2024

U suradnji s Ekonomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Raiffeisen mirovinski fondovi organizirali su Tjedan financijske pismenosti i veliku regionalnu Konferenciju financijske pismenosti

 

Tjedan i Konferencija financijske pismenosti na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu

Kako bismo potaknuli razmjenu ideja i mišljenja te pružili praktične preporuke za unapređenje financijske pismenosti i izgradnju financijske sposobnosti u Republici Hrvatskoj i regiji kroz dijalog glavnih sudionika i predstavnika države, obrazovnih institucija, financijske industrije i privatnog sektora, u suradnji s  Ekonomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu organizirali smo 2. Regionalnu konferenciju financijske pismenosti pod nazivom "Financije budućnosti: Inkluzivnost i održivost".  Cilj konferencije bio je i umrežiti stručnu i širu javnost iz različitih industrija i društvenih sfera kako bi zajednički promovirali financijsku pismenost te podijelili najbolje prakse iz područja financijskog obrazovanja. Konferencija je bila namijenjena svim obrazovnim institucijama, javnim i privatnim tvrtkama, financijskim savjetnicima, ekonomistima, akademskoj zajednici, Vladinim i nevladinim organizacijama, udrugama koje se bave promocijom i širenjem financijske pismenosti.

Konferenciju su otvorile prof. dr. sc. Sanja Sever Mališ, dekanica Ekonomskog fakulteta Zagreb, i izv. prof. dr. sc. Dajana Barbić iz organizacijskog odbora konferencije, a sve je okupljene svojim govorom pozdravio i Gordan Šumanović, CFA, predsjednik Uprave Raiffeisen društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima. „Biti financijski pismen nužnost je za donošenje kvalitetnih financijskih odluka i upravljanje osobnim financijama te je stoga cilj ovog događaja osvijestiti o važnosti financijske pismenosti i istražiti načine kojim možemo upravljati vještinama za donošenje informiranih financijskih odluka“, poručio je Šumanović.

O važnosti financijske pismenosti pričao je i izv. prof. dr. sc.  Marko Primorac, ministar financija, koji je održao predavanje pod nazivom "Izazovi financijskog opismenjavanja u Hrvatskoj", nakon čega je uslijedio panel „Financije danas i sutra: Kako graditi bogatstvo i u što ulagati u vremenima inflacije i nestabilnosti?“. U panelu su sudjelovali Zvonimir Barać, CFO u Raiffeisen banci u Hrvatskoj, Hrvoje Bujanović, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Iva Rogović Lekić, predsjednica Uprave u Marsh McLennanu Hrvatska, Božo Šaravanja, član Uprave Wiener osiguranja, i Velimir Šonje, ekonomski analitičar, direktor i osnivač Arhivanalitike, a panel je moderirala Eva Horvat, MBA, članica Uprave Raiffeisen mirovinskih fondova.

Na konferenciji su održana još dva gostujuća predavanja -  Lisa Carmen Wang, poduzetnica i autorica knjige "Poslovna biblija: Opako sposobne", održala je predavanje “Investing in Female Entrepreneurs and The Future of Billion-Dollar Women-Led Businesses”, dok je Mark Davis, regionalni direktor Europske banke za obnovu i razvoj za regiju Srednje Europe održao predavanje "Think like a shareholder - The basics of understanding the role of robust capital structures for SMEs”. Usto, održane su i panel rasprave pod nazivima „Financijsko osnaživanje žena: Samopouzdanjem do uspjeha“ te „Održive financije: Investicije za bolju budućnost planeta“.

Konferencija financijske pismenosti organizirana je u sklopu Tjedna financijske pismenosti koji se održao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu od 19. do 22. ožujka 2024. godine. Osim konferencije, održan je i FL x Talk, odnosno edukativna aktivnost inspirirana konceptom TEDx događaja. Ova inicijativa okupila je neke od vodećih financijskih stručnjaka, poduzetnika i edukatora kako bi zajedno istražili ključne aspekte financijske pismenosti i promovirali zdrave financijske navike. Kroz dinamične prezentacije, interaktivne diskusije i studije slučaja, sudionici su dobili konkretne alate i savjete kako bi unaprijedili svoje financijsko razumijevanje i donosili pametne odluke u vezi s novcem.

Usto, održan je i Festival financijske pismenosti čiji je cilj bio upoznati posjetitelje s edukativnim materijalima, novim proizvodima i uslugama, inovacijama te edukativnim programima i inicijativama u području financijske pismenosti. Također, u okviru Festivala ekonomski analitičar Velimir Šonje predstavio je svoju knjigu „Mirovine za 21. stoljeće“ koju je napisao u suradnji s Društvom te je održao kratko predavanje o hrvatskom mirovinskom sustavu.

Konačno, u sklopu Tjedna financijske pismenosti organizirane su i Akademija financijske pismenosti za odrasle i za mlade, a edukacije su držali profesori i stručnjaci iz financijske industrije. O mirovinskom sustavu u RH i važnosti štednje za mirovinu pred punom je predavaonicom pričala Andrea Kogej, manager prodaje u Društvu.

Teme radionica za odrasle bile su: Oporezivanje plaća, Ovrha na plaći - prava i obveze poslodavca i zaposlenika, Od čeka do klika, Kriptotržište i financijske prevare, Prava potrošača kod sklapanja ugovora o financijskim uslugama putem interneta, Tržište zdravstvenog osiguranja u Hrvatskoj te Preuzmi odgovornost za vlastitu budućnost - Dobrovoljna mirovinska štednja prilika je koju ne smijemo propustiti.

S druge strane, teme Akademije za mlade uključivale su: Financijsku pismenost kao preduvjet za financijsku otpornost, Kriptotržište i financijske prevare, Porezni tretman primitaka koje studenti ostvare radom preko studentskih udruga i utjecaj na status uzdržavanog člana, Zašto je važno na vrijeme se informirati o mirovinskom sustavu?, Od čeka do klika, Moje osobne financije, Prava potrošača kod sklapanja ugovora o financijskim uslugama putem interneta, San o životu bez dugova: Postizanje Financijske Slobode, Što možete učiniti ako ste ovršeni?, Uloga naplate potraživanja u gospodarskom procesu i ESG u praksi: Zašto održivost nije samo buzzword.