Raiffeisen Future Boost_intervju s Martinom Dalić

23.09.2020

Nakon ljetne stanke, u devetoj epizodi Raiffeisen Future Boosta Ivan Šarić ugostio je ekonomisticu gđu. Martinu Dalić.

 

Raiffeisen Future Boost_intervju s Martinom Dalić

Nakon ljetne stanke vratio nam se Raiffeisen Future Boost serijal na Večernji TV.
Voditelj Ivan Šarić ove je srijede nastavio sa serijom intervjua poznatih ekonomista, gospodarstvenika i stručnjaka te je ugostio Martinu Dalić, hrvatsku ekonomisticu, bivšu potpredsjednicu Vlade i ministricu.
Martinu Dalić, kao i prethodne Šarićeve sugovornike, krasi impresivan životopis, diplomirala je i magistrirala na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a doktorirala 2012.
Martina Dalić je dobila čast biti prva dama u emisiji, a Šarić je započeo intervju sa svojim standardnim pitanjem, što radite? Gospođa Dalić objasnila je da je i dalje u makroekonomskoj politici i financijama, surađuje s međunarodnim institucijama i bavi se savjetovanjem domaćih tvrtki.
Za početak, od ozbiljnih ekonomskih tema, dotaknuli su se pitanja turističke sezone i utjecaja pandemije na jednu od najvažnijih gospodarskih grana. Dalić je pojasnila da je turistička sezona bila bolja nego što se očekivalo, u što se većina građana mogla uvjeriti tijekom sezone godišnjih odmora, ali i da je bilo velike razlike među regijama pa je tako južna Dalmacija imala puno manje gostiju nego Istra. Međutim, Dalić je potvrdila ono što i drugi ekonomisti govore, a to je da, uz svo dužno poštovanje prema grani turizma, ne smijemo posljedice krize gledati samo kroz turističku sezonu, jer korona je pogodila kompletno svjetsko gospodarstvo, ograničila mogućnost putovanja, komunikacije, svjetsku trgovinu, te će puno dulje pogađati sve ostale sektore ekonomije.
Ivana Šarića je zanimalo pitanje inflacije, zanimalo ga je što slijedi, jer, kako i sam kaže, ovo razdoblje može se gledati kao zatišje pred buru pa ga je zanimalo koje su najbolje stvari koje nam se mogu dogoditi u narednom razdoblju, a što najgore? Martina Dalić se dotakla financijskih tržišta i monetarnih te fiskalnih kretanja i dodala da ne postoji situacija gdje su financije u porastu, a ekonomija u opadanju. Za kraj su se dotakli pitanja štednje, tj. kako štede financijski stručnjaci, na što je odgovor, na njegovo iznenađenje, kao i svi drugi građani, kroz štednju na banci kao sigurnost za nesigurna vremena, te štednja kroz mirovinske fondove.

Ovaj intervju možete pogledati na linku: https://www.vecernji.hr/biznis/raiffeisen-future-boost-nakon-ljetne-stanke-ivan-saric-vraca-se-u-velikom-stilu-gosca-martina-dalic-1432844