Damir Grbavac održao predavanje studentima ZŠEM-a

25.02.2020

Predsjednik Uprave Raiffeisen mrovinskog društva upoznao studente ZŠEM-a s mirovinskim sustavom u RH. 

 

Zagren, 25. veljače 2020. godine - Damir Grbavac, predsjednik Uprave Raiffeisen društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima d.d. sudjelovao je kao gost predavač na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa (dalje u tekstu ZŠEM) u sklopu kolegija Javne financije. 

Kako je ustrojen mirovinski sustav u Hrvatskoj, koliki utjecaj na mirovinski sustav imaju demografski trendovi, te kako i zašto odbrati mirovinski fond bile su teme stručnog izlaganja studentima ZŠEM-a.

Studenti su saznali koji su osnovni ciljevi i kriteriji uspješnosti mirovinskog sustava, kako kroz mirovinsku štednju budući umirovljenici utječu na visinu vlastitih mirovina, ali i kakav teret nose tzv. tranzicijske generacije, na koje se prelijevaju troškovi njihove štednje za mirovinu i sadašnjih umirovljenika.

Također je istaknuo kako su istraživanja pokazala da se većina građana u Hrvatskoj osjeća slabo ili osrednje informirano o mirovinskom sustavu, zbog čega je suradnja s akademskom zajednicom na informiranju studenata i budućih aktera na tržištu rada i više nego dobrodošla.