Edukativna predavanja za učenike i studente u sklopu Svjetskog i Europskog tjedna novca

23.03.2023

Tijekom Svjetskog i Europskog tjedna novca, Goran Zjalić, direktor prodaje u Društvu, i Josip Zdunić, menadžer prodaje u Društvu, učenicima i studentima su održali edukativna predavanja o hrvatskom mirovinskom sustavu

 

Edukativna predavanja za učenike i studente u sklopu Svjetskog i Europskog tjedna novca

Povodom Svjetskog i Europskog tjedna novca, koji se obilježava od 20. do 26. ožujka 2023. godine, Hrvatska gospodarska komora provela je niz edukativno-informativnih aktivnosti koje imaju za cilj podizanje razine financijske pismenosti mladih. Predavanja su održana u srednjim školama i na fakultetima diljem Hrvatske u suradnji HGK i financijske industrije, a jedan od partnera u ovom projektu je i Raiffeisen društvo za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima.

Službena tema ovogodišnjeg Tjedna novca je “Planiraj svoj novac, zasadi svoju budućnost”, a usmjerena je na održivost i podizanje svijesti o utjecaju financijskog ponašanja pojedinca ne samo na vlastitu financijsku budućnost, već i na okoliš i društvo. Ova tema potiče mlade ljude da budu okrenuti budućnosti i da imaju širok pogled na okoliš i društvo u svojim financijskim odlukama.

U sklopu toga, bitno je spomenuti i demografske promjene i kretanja kojima smo izloženi kao društvo i koje utječu na našu financijsku budućnost, odnosno život koji sve čeka izlaskom s tržišta rada i ulaskom u mirovinu. Koje sve institucije djeluju u hrvatskom mirovinskom sustavu i koje uloge nose, na koliko se stupova temelji naš mirovinski sustav, koje kategorije obveznih mirovinskih fondova postoje i koje su njihove karakteristike, a koje su karakteristike i benefiti dobrovoljne mirovinske štednje studentima Veleučilišta Algebra objasnio je Goran Zjalić, direktor prodaje u Društvu, te je istaknuo kako moramo razmišljati o štednji, a posebno o štednji za mirovinu kako bismo osigurali približno isti životni standard koji imamo za radnoga vijeka.

O istoj temi učenicima Prve ekonomske škole Zagreb pričao je Josip Zdunić, menadžer prodaje u Društvu, te im je pojasnio razliku između bruto i neto plaće i koliko izdvajamo za trenutne umirovljenike, kao i koliko obvezno štedimo u drugom mirovinskom stupu. Učenici su saznali o čemu sve trebaju voditi računa pri dolasku na tržište rada, gdje pronaći sve potrebne informacije o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, kao i zašto bi u trećem mirovinskom stupu trebali početi štedjeti što prije.

Projekt obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca organizirala je Hrvatska gospodarska komora, a uz Društvo, na tom su projektu sudjelovale i banke, društva za osiguranje, društva za upravljanje investicijskim fondovima, Zagrebačka burza te HNB i HANFA.