RMOD spreman za isplatu razlike mirovina korisnicima koji se vraćaju u I. stup

13.09.2011

 

Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo d.o.o. (RMOD) spremno je za isplatu razlike mirovina slijedom dopuna Zakona o mirovinskim osiguravajućim društvima i isplati mirovina na temelju individualne kapitalizirane štednje koja će omogućiti svim korisnicima mirovine iz II. stupa povratak u I. stup, ako je to za njih povoljnije.
Navedeni je Zakon Vlada RH uputila u saborsku proceduru slijedom čega je RMOD izvršio sve potrebne pripreme za isplatu razlike mirovina. U okviru navedenog, RMOD podržava dopune Zakona koje omogućavaju povratak u I. stup, pri čemu želi kvalitetno i pravodobno informirati korisnike mirovina te ih usmjeriti na daljnje postupanje. RMOD već isplaćuje više od 1.000 mirovina iz obveznog mirovinskog osiguranja na temelju individualne kapitalizirane štednje (II. stup), dok u postupku ugovaranja isplate mirovine ima još dodatnih 200 mirovina.

Od uvođenja dodatka na mirovine koje su ostvarene samo u I. stupu (sustav generacijske solidarnosti) i koji iznosi 27 posto na svotu mirovine, većina mirovina povoljnija je ako se ostvaruje samo u I. stupu. Predložena izmjena zakona predviđa mogućnost određivanja mirovine samo iz I. stupa, ako korisnik mirovine iz II. stupa podnese zahtjev u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu.

Nakon usvajanja navedene dopune zakona i stupanja na snagu, RMOD će svojim korisnicima mirovine uputiti obavijest o mogućnosti povratka u I. stup te detaljne upute o zahtjevu koji je potrebno podnijeti. Svi korisnici mirovina RMOD-a bit će u mogućnosti koristiti za njih povoljniju mirovinu od prvog mogućeg datuma. Mirovina iz mirovinskog osiguravajućeg društva obustavit će se s posljednjim danom mjeseca u kojem je podnesen zahtjev, a mirovina iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje odredit će se od prvog sljedećeg mjeseca po podnošenju zahtjeva.   

Nakon obustave isplate mirovine iz RMOD-a preostala sredstva za isplatu mirovine bit će vraćena Državnoj riznici u roku od 30 dana od zaprimanja zahtjeva za obustavu isplate. Iznos koji će biti vraćen ne utječe na iznos mirovine tako da će se jednako odrediti mirovina svim korisnicima bez obzira na činjenicu jesu li koristili mirovinu iz II. stupa ili nisu.

Budući korisnici mirovina odnosno članovi obveznih mirovinskih fondova koji su izabrali ulazak u novi sustav jer su u vrijeme početka mirovinske reforme imali između 40 i 50 godina života imat će mogućnost u postupku ostvarivanja prava na mirovinu izjavom dati zahtjev za istup iz članstva obveznog mirovinskog fonda i ostvariti povoljniju mirovinu.