Raiffeisen Future Boost_intervju s predsjednikom Upravnog vijeća HANFA-e, Antom Žigmanom

03.06.2020

U trećoj epizodi Raiffeisen Future Boosta Ivan Šarić ugostio je predsjednika Upravnog vijeća HANFA-e dr. sc. Antu Žigmana.

 

Raiffeisen Future Boost_intervju s predsjednikom Upravnog vijeća HANFA-e, Antom Žigmanom

U sklopu Raiffeisen Future Boost serijala na Večernji TV, voditelj Ivan Šarić ugostio je još jednog poznatog hrvatskog ekonomistu koji je gledateljima pokušao približiti dužnosti Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (u daljnjem tekstu HANFA), objasniti pojmove vezane uz financije i mirovine, te pomoći da razmisle o svojoj financijskoj budućnosti.

Dr. sc. Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća HANFA-e, objasnio je kako izgleda dužnost predsjednika Upravnog vijeća HANFA-e te koje su nadležnosti HANFA-e ,od širokog spektra financijskih nebankarskih usluga, regulacije i nadzora tržišta kapitala, preko osiguranja do investicijskih i mirovinskih fondova.
Dr. sc. Ante Žigman ostvario je zavidnu karijeru u području financija, prije imenovanja na čelo HANFA-e obnašao je brojne važne funkcije. Ante Žigman objasnio je da je HANFA osnovana 2006. godine od strane Hrvatskog sabora s glavnom ulogom nadziranja svih financijskih usluga u Hrvatskoj, kao što su financijske usluge od strane mirovinskih fondova, investicijskih fondova i tržišta kapitala. HANFA je u svojem djelovanju slična drugim institucijama u zemljama s uređenim financijskim tržištem, kao što su američki SEC (Securities and Exchange Commission) ili njemački BaFin.
Žigman je naglasio da HANFA ima ovlasti reguliranja financijskog tržišta i propisivanja pravila, slično kao što policajac regulira sigurnost prometa, HANFA je tu da regulira sigurnost financijskih usluga u Republici Hrvatskoj.

Ovaj intervju možete pogledati na linku:

https://www.vecernji.hr/biznis/raiffeisen-future-boost-u-trecoj-epizodi-gostuje-predsjednik-upravnog-vijeca-hanfe-ante-zigman-1405980