Okrugli stol - Financijska pismenost i mladi

16.03.2016

​U želji da sustavno i trajno potiče učenje i poučavanje za financijsku pismenost, kako bi što više građana, posebice mladih, steklo financijsko obrazovanje, Republika Hrvatska i ove godine obilježava Svjetski tjedan novca, Global Money Week i Europski tjedan novca, European Money Week.

 

Na okruglom  stolu "Financijska pismenost i mladi" koji se održao 14. ožujka 2016. u 10 sati u Velikoj dvorani Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, ispred Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava, kao panelist sudjelovao je i g. Damir Grbavac koji je govorio o važnosti financijske pismenosti općenito, a posebice za mlade, te zašto je od najranije dobi važno raditi na podizanju svijesti o nužnosti štednje za dane u mirovini.

Prema definiciji OECD-a, "Financijsko obrazovanje je proces izgradnje kapaciteta kojim pojedinci podižu svoje razumijevanje financijskih proizvoda i sadržaja te putem informacija, poučavanja i objektivnih savjeta razvijaju vještine i samopouzdanje, kako bi mogli postati svjesniji financijskih rizika, ali i prilika za informirane odluke, te kako bi znali kome se obratiti za pomoć, izgraditi prikladne stavove i reakcije, a radi poboljšanja svog financijskog položaja i dobrog upravljanja novcem."
Slijedom toga, Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava  sudjeluje u programu  na obilježavanju Svjetskog i Europskog tjedna novca, a  koji organizira Ministarstvo financija u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, Agencijom za odgoj i obrazovanje te ostalim institucijama.