ROMF proglašen mirovinskim fondom godine u Hrvatskoj

10.03.2011

Raiffeisen obvezni mirovinski fond (ROMF) proglašen je mirovinskim fondom godine u Republici Hrvatskoj od strane renomiranog časopisa World Finance.

 

U članku koji je objavljen u spomenutom časopisu navedeno je da je ROMF drugi obvezni mirovinski fond u Hrvatskoj s više od 482.000 članova, tržišnim udjelom od 31 posto ukupnog broja članova mirovinskih fondova, što znači gotovo trećinu zaposlenog stanovništva. U uvjetima poslovanja na graničnim tržištima na kojem likvidnost i uzak izbor predstavljaju istinski izazov u upravljanju imovinom, ROMF je dobio još jednu potvrdu kvalitete svog poslovanja.

Iako je Hrvatska još uvijek u recesiji, Fond se oporavio od gubitaka te je trenutna vrijednost udjela iznad razina iz 2007. godine. Prosječan prinos Fonda od osnivanja iznosi 5,4 posto (prosječan mjesečni prinos na godišnjoj razini), dok je volatilnost 4,4 posto, što je niže u usporedbi s drugim fondovima te niže od volatilnosti cijelog tržišta mirovinskih fondova.

Damir Grbavac, predsjednik Uprave ROMF-a kaže: “Vrlo smo aktivni u promicanju najbolje tržišne prakse i korporativnog upravljanja na hrvatskom tržištu. Naše je društvo djelatni promicatelj institucionalnog dioničarskog aktivizma na hrvatskom tržištu općenito te u odnosima s društvima u koja ulažemo. Smatramo to još važnijim nego što bi bilo na nekim većim i likvidnijim tržištima budući ulagatelji poput mirovinskih fondova praktički nemaju pravog izbora pri izlazu iz velikih pozicija na malom i nelikvidnom tržištu kakvo je hrvatsko. Temeljem i naših inicijativa hrvatsko je Udruženje društava za upravljanje mirovinskim fondovima nedavno usvojilo poseban Kodeks sudjelovanja u korporativnom upravljanju u društvima u kojima mirovinski fondovi imaju velike vlasničke udjele, koji slijedi načela i logiku sličnih dokumenata s razvijenijih tržišta.“


Complementary Content
Zatvori
Zatvori

Spremljene stranice

Popis spremljenih stranica

Povijest pregleda stranica

Popis zadnjih pregledanih stranica

    Tools