Na račune članova RDMF-a uplaćena državna poticajna sredstva

27.01.2014

Na račune članova RDMF-a uplaćena državna poticajna sredstva

 

Na račune članova Raiffeisen dobrovoljnih mirovinskih fondova Ministarstvo financija je 27. siječnja 2014. godine uplatilo ukupan iznos državnih poticajnih sredstava za uplate dobrovoljne mirovinske štednje izvršene u 2012. godini.  

Na račune članova Raiffeisen otvorenoga dobrovoljnog mirovinskog fonda i pet zatvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova: ZDMF Hrvatskog liječničkog sindikata, ZDMF Hrvatskoga novinarskog društva, ZDMF Ericsson Nikola Tesla, ZDMF T-HT i ZDMF Sindikata Hrvatskih željezničara, uplaćeno je ukupno 9.682.093,12 kuna. 

Kao i prethodnih godina, Država nastavlja s podupiranjem svih članova dobrovoljnih mirovinskih fondova na štednju državnim poticajnim sredstvima te na taj način stimulira građane da si i sami osiguraju bolju mirovinu.

Podsjećamo da državna poticajna sredstva na dobrovoljnu mirovinsku štednju iznose 15 posto od uplaćenog iznosa u jednoj kalendarskoj godini, najviše do 750 kuna, iz čega proizlazi da optimalna godišnja uplata iznosi 5.000,00 kuna.

Pored državnih poticajnih sredstava, dobrovoljna mirovinska štednja stimulativna je i za uplate od strane poslodavaca jer je poslodavcima omogućeno da se izdvajanje u treći stup mirovinskog osiguranja ne smatra plaćom do iznosa 500,00 kuna mjesečno odnosno do 6.000,00 kuna godišnje. Također, isto im je porezno priznati izdatak odnosno rashod. 

Iza Raiffeisen mirovinskoga društva za upravljanje dobrovoljnim mirovinskim fondovima je uspješna poslovna godina; trenutno imovina svih fondova pod upravljanjem iznosi više od 800 milijuna kuna, a ukupan broj članova u svim fondovima je veći od 52,200.