Damir Grbavac na konferenciji „Izazov promjene“

23.10.2018

​23. listopada 2018. - U Rovinju je od 17. do 19. listopada održana konferencija „Izazov promjene“, sedma zajednička konferencija Zagrebačke burze i fondovske industrije.

 

I ove je godine konferencija predstavlja središnje okupljanje financijske zajednice iz Hrvatske i regije, na konferenciji je sudjelovalo 20-ak govornika te više od 450 sudionika iz svih grana financijske industrije, iz Hrvatske, regije i svijeta.
 
Suorganizatori Konferencije su Zagrebačka burza te Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava.
U sklopu konferencije održan je i panel pod nazivom „Mirovinska reforma – najuspješnija reforma do sada: kako dalje?“  u kojem su sudjelovali Damir Grbavac, predsjednik Uprave Raiffeisen društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima d.d., Dubravko Štimac, predsjednik Uprave PBZ CROATIA OSIGURANJA d.d. za upravljanje obveznim mirovinskim fondom, Matti Leppala Secretary General, CEO  Pension Europe, dr. sc. Danijel Nestić, znanstveni savjetnik u trajnom zvanju Ekonomskog instituta Zagreb, Ljubica Gatarić, novinarka Večernjeg lista, Zdeslav Šantić glavni ekonomist Splitske banke – OTP Group, dr.sc Željko Potočnjak profesor Pravnog fakulteta te moderator panela Marina Šunjerga novinarka Večernjeg lista.

Na panelu se vodila diskusija o najavljenoj mirovinskoj reformi i utjecaju koji će imati na obvezne mirovinske fondove. Damir Grbavac je pozdravio otvorenu komunikaciju s predstavnicima vlasti i Hanfe te istaknuo kako je kompromisno rješenje za dodatanak na mirovinu od 27% puno bolje od prethodno predlaganog. Prema novom prijedlogu, pravo na dodatak će imati i članovi obveznih mirovinskih fondova za što smo se i zalagali. 

Nadalje, u sklopu predložene mirovinske reforme predviđene su i veće mogućnosti ulaganja obveznih mirovinskih fondova pri čemu je Damir Grbavac istaknuo da se društva za upravljanje mirovinskim fondovima zalažu da se rezultati mirovinskih fondova ocjenjuju na temelju cjelokupnog portfelja te da je je ostvareni prosječni prinos obveznih mirovinskih fondova u 2017. godini u visini od 5,6% među najvećima u Europi