Održana konferencija „DEMOGRAFIJA – refleksije na mirovinski sustav“

28.02.2017

​Zagreb, 28. veljače 2017. – Održana je konferencija „Demografija – refleksije na mirovinski sustav“, organizirana od strane nakladničke kuće Hanza Media u suradnji s Udrugom društava za upravljanje mirovinskih fondova. 

 

Cilj konferencije je osvijestiti ozbiljnost demografskih problema kao središnjega pitanja hrvatske budućnosti te postizanje učinkovitog i sveobuhvatnog odgovora na demografske izazove i njihovu usku povezanost s održivošću mirovinskoga sustava.

Uz Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade RH, konferenciju su posjetili i Željko Reiner, potpredsjednik Hrvatskog Sabora, Zdravko Marić, ministar financija, Nada Murganić, ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike te Tomislav Ćorić, ministar rada i mirovinskoga sustava. 

Sudionike je pozdravio Goran Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista, istaknuvši kako su svi u Hrvatskoj svjesni da je demografska struktura ključno pitanje budućnosti države. Budućnost će biti teška ako se ne riješe demografski problemi u skorije vrijeme. Najveći izazov je ukazati da problemi traže koordiniranu akciju više resora, te je cilj ovog okupljanja osvijestiti javnost da nema sustava koji nije pod utjecajem demografije. 

Uvodni govor održao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, naglasivši da o demografiji moramo govoriti više te intenzivnije raditi na strateškim odrednicama, koje bi pomogle negativnim demografskim trendovima, a potom je uslijedilo predavanje dr. sc. Stjepana Šterca, koji je prezentirao svoju studiju “Demografski razvoj Hrvatske kao temelj planiranja mirovinskog sustava”.  Predavanje dr. sc. Šterca je ujedno poslužilo i kao uvod u panel raspravu. 

Nakon uvodnoga dijela, uslijedila je panel rasprava “Demografija: refleksije na mirovinski sustav”, čiji je fokus bio stavljen na mjere kojima bi se negativni trendovi trebali zaustaviti. Panelisti su bili: Nada Murganić,ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, dr. sc. Tomislav Ćorić, ministar rada i mirovinskoga sustava, Petar Vlaić, predstavnik Udruženja mirovinskih fondova i predsjednik Uprave Erste Plavi, Velimir Šonje, nezavisni ekonomist te Gojko Drljača kao moderator panela.