Damir Grbavac panelist na konferenciji "Raste li financijska imovina građana u Hrvatskoj?"

02.11.2018

 

Zagreb, 2. studenog 2018. – Damir Grbavac, predsjednik Uprave Raiffeisen društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, sudjelovao je kao panelist na stručnoj konferenciji „Raste li financijska imovina građana u Hrvatskoj?“, u organizaciji Hrvatske udruge banaka (HUB), dok je domaćin konferencije bila Hrvatska udruga poslodavaca (HUP). Konferencija je okupila vodeće stručnjake iz financijske i akademske zajednice, koji su predstavili posljednje rezultate referentnih istraživanja o bankarskim depozitima i ulaganjima u fondove.

Konferenciju je otvorio Zdenko Adrović, direktor HUBa, koji je prilikom uvodnog dijela predstavio jedinstveno izdanje, odnosno publikaciju pod nazivom „Doprinos hrvatskih banaka rastu i razvoju“. Potom je uslijedila makroekonomska analiza depozita građana, koja prati kretanja u posljednjih desetak godina, koju je održao Hrvoje Stojić, predsjednik Kluba glavnih ekonomista HUBa, te je analiza poslužila i kao uvod u panel raspravu koja je uslijedila.
Nakon uvodnog dijela, održan je panel pod nazivom „Kako potaknuti ulaganja građana u budućnost“ koju je moderirala Marina Ralašić iz Štedopisa, dok su panelisti bili: Damir Grbavac (Raiffeisen mirovinski fondovi), Dajana Barbić (EFZG), Maja Vehovec (Ekonomski institut Zagreb), Roman Šubić (HNB) i Tomislav Ridzak (HANFA).

Grbavac je prilikom svog izlaganja naglasio sljedeće: „Moram naglasiti da je dodatna štednja, odnosno treći mirovinski stup, uistinu najbolji oblik štednje za mirovinu, ali on nažalost još uvijek nije u dovoljnoj mjeri prepoznat kod građana. Radi se o proizvodu koji je izuzetno dobar, koji nosi veliku razinu fleksibilnosti, te koji država direktno potiče poticajnim sredstvima i olakšicama za poslodavce. U konačnici, to je proizvod koji ostvaruje jako dobre prinose. Smatram da je krajnje vrijeme da svi zajedno, svatko iz svoje rade uloge, pod hitno više napora uložimo u osvještavanje i građana ali i poduzeća na ulaganja u dobrovoljnu mirovinsku štednju. Moramo biti svjesni da je ona, u Hrvatskoj, uz prosječne godišnje prinose od otprilike 6 posto, najbolji namjenski oblik ulaganja za starost. Nažalost, još je uvijek vrlo malo primjera među poslodavcima da uplaćuju svojim zaposlenicima dobrovoljnu mirovinsku štednju, ali nisu niti sindikati iskazali jaču želju za poticanjem poduzeća u ovom smislu“,  zaključio je Grbavac.