Raiffeisen Future Boost_intervju s ministrom financija Zdravkom Marićem

20.05.2020

Raiffeisen Future Boostu smo izmijenili koncept i pretvorili u emisije o financijskoj pismenosti koje će voditi popularni stand up komičar Ivan Šarić. U prvoj epizodi imali smo priliku čuti više o nužnoj financijskoj pismenosti od potpredsjednika Vlade i ministra financija, dr. sc. Zdravka Marića.

 

Raiffeisen Future Boost_intervju s ministrom financija Zdravkom Marićem


Raiffeisen Future Boost - projekt Raiffeisen društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima d.d. (dalje u tekstu Društvo) u suradnji s Večernjim listom d.d. koji smo započeli u 2019. godini, sastojao se od  predavanja o financijskoj pismenosti na četiri fakulteta u tri različita hrvatska grada.
 
Uslijed okolnosti izazvanih sprečavanjem širenja virusa COVID-19 projektu Raiffeisen Future Boost smo izmijenili koncept i pretvorili u emisije o financijskoj pismenosti koje će voditi popularni voditelj i stand up komičar Ivan Šarić koji će pokušati svojim gledateljima približiti pojmove iz svijeta financija i ekonomije koje se tiču svih nas.
Naime, u seriji intervjua u kojima će ugostiti osobe iz svijeta financija, moći ćete saznati odgovore na sva „financijska“ pitanja koja su vas cijelo vrijeme mučila, ali se niste imali s kime posavjetovati.
Tako smo u prvoj epizodi odmah imali priliku čuti više o nužnoj financijskoj pismenosti od prvog čovjeka financija u Republici Hrvatskoj, potpredsjednika Vlade i ministra financija, dr. sc. Zdravka Marića. Ministar Marić pridružio se Ivanu putem Zoom aplikacije i otkrio kako se osjeća kada barata milijardama kuna i eura, kako izgleda kupovina državne obveznice ali i naglasio važnost funkcioniranja cijelog sustava kako bi država normalno funkcionirala u izvanrednim okolnostima poput ove.
Zašto je bitna financijska pismenost?
Ministar Marić je još jednom naglasio važnost financijskog obrazovanja za sve dobne skupine, te objasnio kako funkcionira mirovinski sustav i koja je uloga svih nas u cijelom procesu. Ovo nije bio još jedan intervju u kojem su stručnjaci međusobno razgovarali „nekim stranim jezikom“ i diskutirali o problemima koje muče domaće gospodarstvo, već razgovor vrhunskog stručnjaka i „običnog“ čovjeka koji samo želi znati više o svojoj mirovini i sigurnoj budućnosti.
Naglasak je stavljen i na gledanju šire slike od pukog trošenja novaca i peglanja kartica, jer kada pričamo o financijskoj pismenosti i odgovornom raspolaganju financija, onda govorimo o financijskom znanju, financijskom ponašanju i odnosu prema trošenju novca.
Za kraj, ministar Marić izrazio je ponos i zahvalu svim djelatnicima javnog sektora koji su dali svoj nesebični doprinos u borbi protiv korona virusa, te još jednom pojasnio povezanost države, financija i javnih službi koje brinu o našem zdravlju i sigurnosti.
 
Ovaj intervju možete pogledati na linku:

https://www.vecernji.hr/biznis/raiffeisen-future-boost-ide-dalje-ivan-saric-u-prvoj-emisiji-ugoscuje-ministra-marica-1402559