Raiffeisen Future Boost_intervju s Tamarom Perko

04.11.2020

U dvanaestoj epizodi Raiffeisen Future Boosta Ivan Šarić ugostio je Tamaru Perko predsjednicu Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

 

Raiffeisen Future Boost_intervju s Tamarom Perko

U Raiffeisen Future Boost jesenskom serijalu voditelj Ivan Šarić ove je srijede, u posljednjoj epizodi serijala intervjua s poznatim ekonomistima, gospodarstvenicima i financijskim stručnjacima, ugostio Tamaru Perko, predsjednicu Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak.
 
Tamara Perko diplomirala je i magistrirala ekonomiju na Sveučilištu u Zagrebu. Ima više od 17 godina iskustva u bankarstvu stečenog u različitim odjelima i raznim djelatnostima, od čega više od 10 godina na vodećim pozicijama, a sudjelovala je i upravljala nekim od najvećih i najsloženijih bankarskih transakcija u Hrvatskoj.
 
Na prvo Šarićevo pitanje što  je HBOR, Tamara Perko je odgovorila da HBOR jest banka, ali ima tri uloge.  Ne razlikuje se mnogo od poslovnih banaka, a uloga razvojne banke mu je prva i trenutačno najjača aktivnost. To znači, objasnila je, da u HBOR-u, kao i u bankama, financiraju poduzetničke projekte i investicije, ali, za razliku od poslovnih banaka, nemaju dio za građanstvo. U covid krizi su se orijentirali više na obrtna sredstva jer se traže na tržištu, rekla je predsjednica Uprave HBOR-a i objasnila Ivanu da su kao institucija nekako kontraciklički, jer se u, nazovimo to  "mirnodopsko" vrijeme, trude više koncentrirati na tržišne gapove, pa su, primjerice, prije godinu dana razvijali tržište equity proizvoda i radili na financijskim instrumentima, što poslovne banke ne rade.
 
Ivan Šarić i gđa. Perko razgovarali su i o tome hoće li se u HBOR-u ubuduće baviti investicijama ili će samo "gasiti požare", o zajedničkom ulaganju HBOR-a i ESIF-a u u venture capital fond u Hrvatskoj, zašto sve kredite HBOR ne odobrava samostalno nego se mora u poslovnu banku,  te zašto  u HBOR-u žele da njihovi krediti budu plasirani kroz kredite banke kao njihovih partnere.
 
Na osobno pitanje koje Ivan Šarić postavlja svim svojim gostima o trećem mirovinskom stupu, Tamara Perko je odgovorila da ga ima. Prisjetila se prve lekcije na Ekonomskom fakultetu koja je glasila -  ne držite sva jaja u istoj košari. Tako da ne držim sva jaja u istoj košari, a jedna od košara je treći mirovinski stup i definitivno mislim da je to pozitivno, tko god može, neka štedi u tom mirovinskom stupu, jer je dobro da čovjek ima i neku dodatnu sigurnost sa strane osim onoga što ide kroz prvi i drugi mirovinski stup, zaključila je predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko.
 
 
 Ovaj intervju možete pogledati na linku: https://www.vecernji.hr/biznis/raiffeisen-future-boost-ivana-sarica-zanima-rad-hbor-a-gosca-tamara-perko-predsjednica-uprave-hrvatske-banke-za-obnovu-i-razvitak-1441576