Predsjednik Uprave Raiffeisen mirovinskog društva Damir Grbavac – panelist na Euromoney konferenciji

25.01.2016

​Ovogodišnja Euromoney konferencija održana je u Beču od 19-20. siječnja i  okupila je više od 1100 sudionika iz 45 zemalja.

 

Predsjednik Uprave Raiffeisen Društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, Damir Grbavac sudjelovao je kao panelist u raspravi o upravljanju imovinom u regiji  zajedno sa svojim europskim kolegama: Lucianom Anghelom iz Rumunjske, Alexanderom Lehmanom vodećim ekonomistom u EBRD, Krzysztofom  Walenczakom iz Poljske.  Na panel raspravi predstavljeni su modeli i drugih zemalja od Rumunjske; koja je nedavno povećala stopu izdvajanja u drugi mirovinski stup do poljskog modela.

Damir Grbavac je između ostaloga istaknuo:“ Imamo jedan od najboljih mirovinskih sustava u regiji i ponosni smo na to, namjera nam je i dalje ga razvijati. Pritom vidimo veliku važnost trećeg stupa. Međutim, u zadnje vrijeme se jako puno diskutira o drugom stupu, a koji je donio zaradu svojim članovima od 24,96 mlrd. kn od osnivanja.“

Nadalje gospodine Grbavac je ustvrdio da imovina obveznih mirovinskih fondova u Republici Hrvatskoj iznosi 23 posto bruto domaćeg proizvoda, te da je po tome Hrvatska lider među tranzicijskim državama.
Gospodin Grbavac pozvan je na Euromoney konferenciju kao predstavnik uspješno reformiranog mirovinskog sustava, no tijek događanja u zemlji i otvaranje teme zamrzavanja drugog mirovinskog stupa, promijenio je tijek rasprave.