Okrugli stol HGK i HANFA-e: "Izazovi i prilike na svjetskom i hrvatskom tržištu kapitala"

06.10.2022

Bojan Vuković, član Uprave Raiffeisen društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima d.d., sudjelovao je na Okruglom stolu o izazovima i prilikama na svjetskom i hrvatskom tržištu kapitala.

 

Okrugli stol HGK i HANFA-e:

Izazovi i prilike na svjetskom i hrvatskom tržištu kapitala te mogućnosti i potencijali za jače financiranje gospodarstva iz 'alternativnih' izvora financiranja bile su glavne teme okruglog stola održanog povodom Svjetskog tjedna ulagatelja u organizaciji Hrvatske gospodske komore (HGK) i u suradnji s Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga (HANFA).

"Hrvatska gospodarska komora odlična je platforma za povezivanje financijskih institucija i gospodarstvenika u cilju otvaranja komunikacije i iznalaženja najboljih rješenja za financiranje poslovanja i razvoja. U tom kontekstu posebno želim naglasiti značaj institucionalnih ulagatelja za razvoj gospodarstva i važnost razmjene iskustava i informacija pri donošenju odluka o obliku financiranja i ulaganjima", rekao je potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš, te je istaknuo kako HGK i putem Digitalne komore želi unaprijediti povezivanje gospodarstvenika s izvorima financiranja i potencijalnim ulagateljima. Usluga e-financiranje na jednom mjestu pruža informacije o mogućnostima financiranja te je u planu i proširenje dostupnih informacija.

Zamjenik predsjednika Upravnog vijeća HANFA-e Tomislav Ridzak podsjetio je kako živimo u godini velikih korekcija na svjetskim obvezničkim i dioničkim tržištima što se odrazilo i na našu nebankarsku financijsku industriju kao i na manju potražnju ulagača prema njihovim financijskim ulagačkim proizvodima. U Hrvatskoj je više od pola financijske imovine kućanstava u depozitima, potom u obveznim mirovinskim fondovima, zatim slijede ulaganja u dionice i na kraju osiguranja i investicijski fondovi. U većini drugih EU država, građani pak primarno biraju ulaganja u dionice, investicijske fondove i osiguranja, a u sjevernim zemljama građani preferiraju ulaganja u mirovinsku štednju. Tu promjenu, ali i transformaciju industrije će svakako probuditi mlađe generacije koje o ulaganju od svjetskih blogera uče na potpuno drugačiji način. U vremenu koje dolazi očekuje se, prema Ridzakovim riječima, dovršetak regulative koja će podržati održivo i tzv. ESG ulaganje.

"U preokretu prema zelenom i socijalno prihvatljivom važnu će ulogu imati veliki institucionalni investitori. Što će veći udio njihovog vlasništva u poduzećima biti, to će i njihov utjecaj za provedbom održivog i „zelenog“ poslovanja biti veći. Za sada najveći udio tzv. engagementa imaju mirovinski fondovi, a također je dobar znak da je danas već gotovo polovica ukupne imovine otvorenih investicijskih fondova okrenuta prema promicanju okolišnih socijalnih i upravljačkih faktora odnosno tzv. light zelenom ulaganju što je trend i u drugim EU zemljama. To smatramo tek početkom puta i za regulatore i za industriju", naglasio je Tomislav Ridzak.

Na panelu „Uloga institucionalnih ulagatelja u razvoju gospodarstva i tržišta“ svoja iskustva kad je riječ o izvorima financiranja iznijeli su Tomislav Gračan, član Uprave, Zagrebačka burze, Bojan Vuković, član Uprave Raiffeisen društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, Martina Verić, voditeljica Direkcije za superviziju investicijskih fondova i investicijskih društava iz HANFA-e, Sara Uhač, članica Uprave, IN TECH d.o.o, Marija Jerkić, rukovoditeljica Direkcije ulaganja HBOR-a, Ivan Josipović, investicijski direktor Invera Equity Partneri d.o.o. te Davor Iljaš, predsjednik Uprave, Allianz Invest d.o.o./CIO Allianz Hrvatska d.d.

Najveći fokus panela moderatorica Gordana Gelenčer stavila je na diverzifikaciju ulaganja. Kada su u pitanju mirovinski fondovi, već je u predavanju Tomislava Ridzaka naglašeno kako se situacija uvelike promijenila u posljednjih 10 godina te kako je primjetan rast ulaganja u realnu ekonomiju. Na isto se osvrnuo i Bojan Vuković, član Uprave Raiffeisen društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima d.d.

„Dosta toga se promijenilo i s vremenom se šire mogućnosti ulaganja kroz promjene regulative te se kao mogućnost otvaraju i nove imovinske klase. Treba imati na umu kako je ukupna imovina mirovinskih fondova u Hrvatskoj oko 140 milijardi kuna. Dakle, riječ je o izuzetno velikoj imovini pod upravljanjem pa je i za promjene u alokaciji potrebno vrijeme“, poručio je i naglasio kako su Raiffeisen mirovinski fondovi svjesni svoje veličine i važnosti za financijski sustav i hrvatsko gospodarstvo. „Tu smo i zainteresirani smo i za daljnju diverzifikaciju portfelja kao i za sva ona ulaganja koja odgovaraju našoj ulagačkoj strategiji tj. za ulaganja koja nude odgovarajući prinos u odnosu na preuzeti rizik“, dodao je Vuković.

Ostali panelisti također primjećuju promjene u ulagačkim politikama koje se događaju na tržištu kapitala. Naime, na panelu je zaključeno kako se situacija polako mijenja te da su promjene važne, ali se ne mogu dogoditi „preko noći“. To je proces kojem treba vremena, složili su se, a tu ključnu ulogu igra financijska pismenost na kojoj svi trebaju i dalje raditi.