Raiffeisen Future Boost_intervju s Ivanom Gažić

07.10.2020

U jedanaestoj epizodi Raiffeisen Future Boosta Ivan Šarić ugostio je Ivanu Gažić predsjednicu Uprave Zagrebačke burze.

 

Raiffeisen Future Boost_intervju s Ivanom Gažić

U sklopu Raiffeisen Future Boosta voditelj Ivan Šarić i ugostio je Ivanu Gažić, predsjednicu Uprave Zagrebačke burze d.d. Prvo Šarićevo pitanje, naravno, odnosilo se na karakteristike posla na burzi, je li stvarno ondje onakva atmosfera stresa, galame i užurbanosti kakvu viđamo u filmovima. Ivana Gažić odgovorila mu je kako je istina da im je posao stresan i zanimljiv zbog čestih promjena koje se događaju na tržištu kapitala, pa ima osjećaj da stalno radi u nekoj drugoj tvrtki. Ono što se prikazuje na filmovima relikt je prošlosti jer se danas brokeri povezuju online, pa u prostore Zagrebačke burze dolaze jako rijetko, osim na domjenke, pojasnila je predsjednica Uprave Zagrebačke burze iznenađenom i pomalo razočaranom Šariću.
Dodatno iznenađenje kod Ivana je proizvela činjenica da je Zagrebačka burza danas izrazito tehnološka kompanija, jedna trećina tima su IT-jevci, jedna trećina pravnici i onda tek jedna trećina ekonomisti.
 
Specifično je da je pri velikim padovima, ali i velikom rastu, na burzi uvijek veliki promet, pa je i COVID kriza izazvala u prvom kvartalu ove godine jako veliku likvidnost na Zagrebačkoj burzi.
Gđa. Gažić se u razgovoru osvrnula i u na investicijsku kulturu te istaknula da je došlo do porasta broja malih ulagača, ona je mnogo izraženija u Americi nego kod nas u Hrvatskoj pa su kod nas investitori u općoj populaciji mnogo rjeđi i dodala kako investitori iz Hrvatske u posljednje vrijeme dosta ulažu u tehnološke dionice, kao sto su Google i Microsoft, koje su u posljednjih deset godina definitivno izgurale klasične kompanije, primjerice za proizvodnju hrane ili automobila, koje su prije bile najatraktivnije.
 
Ma koliko lirski zvučalo, koliko će brzo doći oporavak ovisi o svima nama, istaknula je Ivana Gažić i dodala kako osjeća da se u posljednjih mjesec dana gospodarska aktivnost ubrzala pa je dosta važno kako i koliko ćemo iskoristiti EU sredstva koja ćemo dobiti jer to potiče investicije.
Predsjednica Uprave Zagrebačke burze otkrila je Šariću da ima životno osiguranje, nešto štednje u fondovima, ali ono što je definitivno štednja u koju ulaže od prvog dana mirovinske reforme jest treći mirovinski stup, trenutačno možda i najbolji oblik štednje u Hrvatskoj, zato svima savjetuje da investiraju u treći mirovinski stup.


Ovaj intervju možete pogledati na linku: https://www.vecernji.hr/biznis/ivan-saric-zainteresiran-je-za-zagrebacku-burzu-gosca-ivana-gazic-predsjednica-uprave-zagrebacke-burze-1435126