Na račune članova RDMF-a uplaćena državna poticajna sredstva

16.02.2011

​Na račune članova Raiffeisen dobrovoljnih mirovinskih fondova Ministarstvo financija je 15. veljače 2011. godine uplatilo ukupan iznos državnih poticajnih sredstava za 2009. godinu.  

 

Na račune članova Raiffeisen dobrovoljnih mirovinskih fondova uplaćeno je ukupno 18,128.090,36 kuna, čime je imovina Raiffeisen otvorenog dobrovoljnog mirovinskog fonda, koji broji više od 44.000 članova, premašila 565 milijuna kuna.

Raiffeisen društvo za upravljanje dobrovoljnim mirovinskim fondovima, pored otvorenog dobrovoljnog mirovinskog fonda, upravlja i sa šest zatvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova: ZDMF Hrvatskog liječničkog sindikata, ZDMF Hrvatskog novinarskog društva, ZDMF Ericsson Nikola Tesla, ZDMF T-HT, ZDMF T-Mobile i ZDMF Sindikata Hrvatskih željezničara.

Iza Raiffeisen mirovinskog društva za upravljanje dobrovoljnim mirovinskim fondovima je uspješna godina; prinosi su u kontinuiranom porastu, kao i broj članova te njihovih uplata doprinosa, a kao poticaj na štednju u dobrovoljnim mirovinskim fondovima za buduću mirovinu od strane države je svakako i uplata državnih poticajnih sredstava.
 
Podsjećamo, državna poticajna sredstva na dobrovoljnu mirovinsku štednju iznose 15 posto od uplaćenog iznosa u jednoj kalendarskoj godini, najviše do 750 kuna, iz čega proizlazi da optimalna godišnja uplata iznosi 5.000 kuna.

Naglašavamo da je pored državnih poticajnih sredstava, od polovice prošle godine država stimulira i poslodavce na uplatu dobrovoljne mirovinske štednje svojim djelatnicima. Naime, poslodavcima je omogućeno da se izdvajanje u treći stup mirovinskog osiguranja ne smatra plaćom do iznosa 500,00 kuna mjesečno, to jest do 6.000 kuna godišnje, a isto im je porezno priznati izdatak odnosno rashod.