Damir Grbavac panelist na Okruglom stolu II mirovinski stup

30.10.2017

 

Zagreb, 30. listopada 2017.  –  Damir Grbavac, predsjednik Uprave Raiffeisen društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima d.d., sudjelovao je kao panelist na Okruglom stolu pod nazivom „II mirovinski stup – kazna umjesto dobiti“, u organizaciji Udruge građana Siget. 

Uvodno izlaganje održao je Tomislav Vukoja, predsjednik Udruge građana i sindikalist, te ujedno i moderator rasprave, poslužilo je kao uvod u panel raspravu koja je uslijedila te je održana i  diskusija, na kojoj su sudjelovali Damir Grbavac (RDMF), prof.dr.sc. Gojko Bežovan (Pravni fakultet Zagreb), dr. sc. Danijel Nestić (Ekonomski institut), Jagoda Milidrag Šmid (Ženska fronta za radna i socijalna prava), Tomislav Rajković (Udruga radničkih sindikata Hrvatske) te  Vesna Grgić (VIDRA).

Tijekom panel rasprave, Grbavac je u svom dijelu izlaganja među ostalim naglasio: „Kada govorimo o doprinosu uplaćenom u drugi mirovinski stup, moramo imati na umu da se radi o udjelu od svega jedne četvrtine u ukupnim izdvajanjima za mirovinu, a u slučaju onih koji u novom sustavu danas idu u mirovinu, samo 8 - 9 posto njihovih doprinosa tijekom cijelog radnog vijeka je uplaćeno u obvezne mirovinske fondove, jer oni tijekom većeg dijela tog vijeka nisu ni postojali. Također, kada se uspoređujemo s drugim zemljama iz Europske unije, onda dolazimo do zaključka da ukupna stopa mirovinskih doprinosa nije u Republici Hrvatskoj tako visoka i u tom segmentu vjerojatno ima prostora i za povećanje stopa. Kada govorimo o ulozi fondova, onda moram napomenuti da, iako je ekonomska kriza naštetila prinosima, kada sagledamo ukupni vijek ulaganja, dakle radi se o posljednjih 15 godina, zaključujemo da su prinosi od 5,8 posto prosječno nominalno i 3,7 posto realno viši od očekivanih na početku mirovinske reforme i među najvišima u europskim i globalnim usporedbama. Dugoročni horizont ulaganja i disperziranost ulaganja štiti ili ublažuje udare na fondove od nepovoljnih tektonskih promjena na tržištu. Ovdje bih i kao primjer naveo i situaciju s Agrokorom. Naime, dok je CROBEX gubio na svojoj vrijednosti ove godine oko 5 posto, uglavnom zbog posljedica krize u Agrokoru, prinosi obveznih mirovinskih fondova do kraja rujna se po kategorijama kreću na nivou od oko 2 - 4 posto.  Dodatno, moram naglasiti i da bi građani trebali osvijestiti i ulogu dobrovoljne mirovinske štednje, tako da bi zapravo treći mirovinski stup trebao služiti kao dodatna štednja, uz primanja iz sustava međugeneracijske solidarnosti i sredstava iz obveznih mirovinskih fondova iz kojih doživotne mirovine isplaćuje mirovinsko osiguravajuće društvo“, zaključio je Grbavac.