Damir Grbavac održao predavanje studentima VERN-a

11.06.2019

 

Damir Grbavac održao predavanje studentima VERN-a

Kako je ustrojen mirovinski sustav u Hrvatskoj, na koji se način izračunavaju buduće mirovine zaposlenika te koliki utjecaj na mirovinski sustav imaju demografski trendovi? Sve su to bile teme stručnog izlaganja koje je za VERN'ove studente održao Damir Grbavac, predsjednik Uprave Raiffeisen društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima d.d.

Izlaganje je održano u okviru VERN'ovog projekta suradnje s gospodarstvom #EducationmeetsBusiness, a otvorila ga je voditeljica projekta Nataša Jeličić, koja je istaknula da je gostovanjem gospodarstvenika u nastavnom procesu i čvrstom suradnjom s tvrtkama, studentima VERN'a omogućen izravni pristup budućim poslodavcima.

Studenti su od Damira Grbavca doznali koje vrste mirovina postoje i koje se najčešće isplaćuju, koji su osnovni ciljevi i kriteriji uspješnosti mirovinskog sustava, kako kroz mirovinsku štednju budući umirovljenici utječu na visinu vlastitih mirovina, ali i kakav teret nose tzv. tranzicijske generacije, na koje se prelijevaju troškovi njihove štednje za mirovinu i sadašnjih umirovljenika.

Također je istaknuo kako je ukupna imovina mirovinskih fondova u Hrvatskoj u 2017. činila 26,8 posto BDP-a, dok su primjerice mirovinski fondovi u Danskoj upravljali s imovinom koja je iznosila čak 208,4 posto BBDP-a. Upozorio je kako su istraživanja pokazala da se većina građana u Hrvatskoj osjeća slabo ili osrednje informirano o mirovinskom sustavu, zbog čega je suradnja s akademskom zajednicom na informiranju studenata i budućih aktera na tržištu rada i više nego dobrodošla.