Predstavljeni poslovni rezultati obveznih mirovinskih fondova za 2016. godinu

01.02.2017

 

Zagreb, 1. veljače 2017. – Danas su na konferenciji za medije, u organizaciji Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava, predstavljeni rezultati rada obveznih mirovinskih fondova za 2016. godinu, čime je i simbolično obilježena petnaesta godišnjica rada obveznih mirovinskih fondova u Republici Hrvatskoj.  

Nakon petnaest godina rada, prosječan godišnji prinos, od osnivanja pa zaključno s krajem 2016. godine, svih obveznih mirovinskih fondova kategorije B iznosio je 5,95 posto, dok je prosječni godišnji prinos fondova kategorije A i C, koji su započeli s radom u 2014. godini, iznosi 10,86 posto za kategoriju A i 7,29 posto za kategoriju C. Ovakvim investicijskim rezultatima, imovina na osobnim računima članova obveznih mirovinskih fondova svih kategorija, uvećana je za više od 30 milijardi kuna, dok je prosječno stanje na osobnom računu člana Fonda, koji je u fondu od 2002. godine, iznad 130 tisuća kuna. 

Upravljajući imovinom preko 84 milijarde kuna, obvezni mirovinski fondovi ostvarili su velike prinose svojim članovima, a 2016. godina još je jedna u nizu uspješnih godina za obvezne mirovinske fondove s vrlo visokim prinosima – od 6,94 posto u fondovima kategorije B, 7,43 posto u kategoriji C, pa sve do dvoznamenkastoga prinosa od 11,80 posto u fondovima kategorije A. 

Predstavljajući rezultate rada u protekloj godini, iz mirovinskih fondova naglašavaju da je za njima još jedna godina s prinosima znatno iznad dugoročnih očekivanja i projekcija, osobito uzimajući u obzir da se nalazimo u okružju niske inflacije i povijesno niskih kamatnih stopa. 

U 2016. godini, obvezni mirovinski fondovi povećali su udio imovine uložen u domaće dioničko tržište. Tako su povećani udjeli i Arenaturistu, Adris grupi, Atlantic grupi, HT-u, Končar grupi, Podravci, te su sudjelovali u privatizaciji Imperijala Rab i dokapitalizacijama HTP Korčule, Ilirije i Zagrebačke burze.