Raiffeisen Future Boost_intervju Nikola Dujmović

10.11.2021

U jedanaestoj epizodi Raiffeisen Future Boosta voditelj Ivan Šarić ugostio je Nikolu Dujmovića, osnivača i predsjednika Uprave tvrtke Span.

 

Raiffeisen Future Boost_intervju Nikola Dujmović

U novoj epizodi Raiffeisen Future Boosta Ivan Šarić ugostio je Nikolu Dujmovića, osnivača predsjednika uprave tvrtke Span.
– Mi smo tvrtka stara gotovo 30 godina. Jasno je da tvrtke imaju tri sudbine – ili nestanu, ili se prodaju ili ih pokušate podići na noge da budu samostalne. Naša želja je bila da tvrtku samostalno podignemo na noge. Za to je najbolja bila puna transparentnost koju tržište kapitala traži, ali i velika profesionalnost – rekao je Nikola Dujmović, predsjednik uprave Spana. Span je uspješna tvrtka koja nudi informatička rješenja sa sjedištem u Zagrebu. Osim četiri hrvatska ureda, posjeduje i osam međunarodnih. Tako im se uredi protežu od Sjedinjenih Američkih Država pa sve do Azerbejdžana. Neki od klijenata Spana su McDonald's, Starbucks, Rimac Automobili, Metinvest Grupa i Infobip, a uz spomenuta tržišta, kompanija je kreirala i jasnu viziju daljnjeg širenja na tržišta Centralne Azije i istočne Europe
Razgovarali su o pripremama izlaska pred investitore kako bi se procijenila vrijednost dionica tvrtke te posljedično izašlo na Zagrebačku burzu i krenulo njima trgovati. – Proces vam je u načelu vrlo jednostavan, iako, kad zaronite unutra, imate puno stvari koje trebate zadovoljiti. Morate napraviti dokument koji se zove „prospekt“ u kojemu piše sve – započeo je objašnjavati svoje početke priprema Nikola Dujmović. – Od toga kolika je moja plaća do toga koliko smo kome dužni. Doslovno sve. Tako svaki investitor koji nije stručnjak u mom području može procijeniti rizike za sebe – nadovezao se Dujmović isprva misleći da će taj dokument biti gotov kroz nekoliko prezentacija, ali na kraju su na njemu radila dva pravnička ureda u suradnji s internim pravnicima tvrtke jer je to prije svega pravni dokument koji naposljetku ide regulatoru, koji pak to temeljito proučava – objasnio je Ivanu Šariću predsjednik uprave Spana. Nema dana otkad smo izašli na burzu da se našom dionicom nije trgovalo! Svaki dan se trguje, pa makar malo – nadodao je poduzetnik. Kako analize pokazuju, u prva tri tromjesečja ove godine u Spanu ukupni prihodi porasli su čak za 36 posto. Danas tvrtka Span bilježi poslovne uspjehe te u prva tri tromjesečja ukupni prihodi grupe povećani su čak za 36 posto. U prvih devet mjeseci ove godine porastao je i prosječan broj zaposlenih na razini grupe te danas iznosi 527, u odnosu na prošlu godinu kad je prosječan broj zaposlenih bio 483.  Standardno, Ivan Šarić je i u ovoj epizodi Raiffeisen Future Boosta održao kviz financijskog znanja te tako završio još jednu epizodu. Osim uspješno riješenog kviza, Nikola Dujmović već 15 godina uplaćuje sredstva u treći mirovinski stup osiguranja te je znao točan odgovor na pitanje koliki je iznos neoporezive uplate poslodavca zaposlenicima u dobrovoljni mirovinski fond na mjesečnoj i na godišnjoj razini. – Ulaganje u mirovine i osiguranje temelji su financijske pismenosti i to se mora znati. Prvo bi ljudi trebali naučiti kako da se brinu sami za sebe. Ne možete se brinuti za druge, a da se ne znate brinuti sami za sebe – nadodao je poduzetnik i toplo pozdravio ulaganje u treći mirovinski stup na koje potiče i svoje zaposlenike.
 
Ovaj intervju možete pogledati na linku:
 https://www.vecernji.hr/biznis/burza-je-rijec-koja-se-u-poslovnom-svijetu-veze-uz-pojam-rizika-no-on-je-napravio-iskorak-dolazi-nam-nikola-dujmovic-predsjednik-uprave-grupe-span-1536885