Pad dionica Agrokora neće utjecati na smanjenje budućih mirovina

06.11.2017

 

ZAGREB, 06. studeni, 2017. - u nastavku donosimo objavu za medije Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO).

"Mirovine su potpuno sigurne, mirovinski fondovi u 2017. godini zaradili ukupno 1,75 milijardi kuna

Pad dionica Agrokora neće utjecati na smanjenje budućih mirovina


Nastavno na niz informacija o poslovanju mirovinskih fondova, a koje su proteklih dana objavljene u medijima, Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO) želi i ovim putem informirati čitavu javnost te sve članove  mirovinskih fondova u Republici Hrvatskoj kako su mirovine svih članova u potpunosti sigurne. 

Potvrda sigurnosti mirovina jest podatak da su mirovinski fondovi samo od početka 2017. godine, unatoč događanjima oko Agrokora  zabilježili zaradu  od 1,75 milijardi kuna. Dakle, nema govora o padu vrijednosti imovine već jedino o nastavku kontinuiranih zarada. Od početka ove godine, prosječna zarada fondova kategorije A iznosi 4,74%, fondova kategorije B 2,65%, fondova kategorije C 4,90%. Također valja istaknuti kako je ukupna imovina mirovinskih fondova u Republici Hrvatskoj s krajem rujna iznosila 89,66 milijardi kuna.
 
Dodatno, naglašavamo, da je već ranije provedeno usklađenje  vrijednosti dionica iz grupe Agrokor sukladno standardima upravljanja rizicima u mirovinskim fondovima, što znači da daljnjeg negativnog učinka na portfelje neće biti. Hrvatski obvezni mirovinski fondovi u 16 godina rada, unatoč najvećoj krizi koja se dogodila 2008./2009. godine, usprkos 6 godina pada bruto nacionalnog prihoda u našoj zemlji, usprkos situaciji oko najvećeg hrvatskog poslovnog sustava koje trenutno gledamo, svojim članovima i dalje zarađuju 5,79% prosječnog godišnjeg prinosa od početka rada.
 Želimo jasno istaknuti kako ne postoji ijedan razumljiv, kao niti opravdan razlog, za unošenje nemira i sumnji glede stabilnosti mirovinskog sustava te rezultata koje postižu mirovinski fondovi u Republici Hrvatskoj.
Svi prethodno izneseni podaci potvrđuju kako nema govora o padu vrijednosti imovine mirovinskih fondova u Republici Hrvatskoj, već kako je i u 2017. godini nastavljeno bilježenje kontinuiranih povećanja vrijednosti te kako buduće mirovine iz 2. stupa nisu ugrožene, stoga razloga za uznemirenost nema."