Tjedan i Konferencija financijske pismenosti na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu

27.04.2023

U suradnji s Ekonomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Raiffeisen mirovinski fondovi organizirali su Tjedan financijske pismenosti i veliku regionalnu Konferenciju financijske pismenosti

 

Tjedan i Konferencija financijske pismenosti na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu

Kako bismo okupili i umrežili stručnu i širu javnost iz različitih industrija i društvenih sfera i na taj način promovirali i poboljšali razinu financijske pismenosti i dijeljenja najboljih praksi iz područja financijskog obrazovanja, u suradnji s Ekonomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu od 25. do 28. travnja 2023. organizirali smo Tjedan financijske pismenosti. U sklopu tog tjedna organizirani su festival, radionice, predavanja, izložbe, podcasti te konferencija financijske pismenosti, a naša je želja da to postane jednogodišnje okupljanje svih dionika iz regije i svijeta kako bi pridonijeli izgradnji financijski sposobnog stanovništva.

U srijedu, 26. travnja 2023. godine, na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu održana je 1. Regionalna konferencija financijske pismenosti pod nazivom "Izazovi izgradnje financijske sposobnosti u digitalno doba".  Cilj konferencije bio je potaknuti razmjenu ideja i mišljenja te pružiti praktične preporuke za unapređenje financijske pismenosti  i izgradnju financijske sposobnosti u Republici Hrvatskoj i regiji kroz dijalog glavnih sudionika i predstavnika države,  obrazovnih institucija, financijske industrije i privatnog sektora.  Konferencija je bila namijenjena svim obrazovnim institucijama, javnim i privatnim tvrtkama, financijskim savjetnicima, ekonomistima, akademskoj zajednici, Vladinim i nevladinim organizacijama, udrugama koje se bave promocijom i širenjem financijske pismenosti. I uistinu su svi ti dionici bili prisutni na konferenciji za koju su velik interes pokazali i studenti, što je od izuzetno velike važnosti budući da je financijska pismenost mladih u Republici Hrvatskoj na veoma niskim razinama, a to je na konferenciji potvrdio i ministar financija RH Marko Primorac koji je održao prezentaciju trenutačnog stanja u državi te najavio rezultate trećeg nacionalnog istraživanja financijske pismenosti u lipnju ove godine.
 
Uz ministra Primorca, sve okupljene pozdravio je i Gordan Šumanović, predsjednik Uprave Raiffeisen društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, te upozorio na važnost, kako financijske, tako i mirovinske pismenosti, koje su nužne za stabilnost i blagostanje pojedinca, ali i cijelog društva.
 
Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva financija RH i Predsjednika RH Zorana Milanovića, a uz predavanja, održana su i tri panela.
„Financijska pismenost u funkciji oporavka kućanstva i gospodarstva“ panel je koji je moderirala članica Uprave Društva Eva Horvat, a u njemu su sudjelovali Blaž Brodnjak,  predsjednik Uprave Nove Ljubljanske banke, Tomislav Ćorić, viceguverner Hrvatske narodne banke, Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, Marijana Jakovac, članica Uprave za financije u Allianzu Hrvatska, te Irena Weber, glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca.

Panel „Digitalizacija i inovativne metode financijskog obrazovanja“ moderirala je dr.sc. Dajana Barbić, izvanredna profesorica na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, a u raspravi su sudjelovali Petra Bašić Jantolić, izvršna direktorica Razvoja poslovanja s klijentima u Addiko Banku, Irena Čaček, odvjetnica u Odvjetničkom društvu Grubišić & Lović & Lalić, Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja VIG, Lana Jurčević, pjevačica i poduzetnica te vlasnica kompanije La PIEL, te Toni Milun, predavač matematike na Visokom učilištu Algebra i financijski vloger.

U posljednjem panelu na temu „Financijska pismenost u funkciji povećanja osobnog blagostanja i sreće“ koji je moderirala dr.sc. Andrea Lučić, izvanredna profesorica na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, sudjelovali su Vjeko Peretić, osnivač i predsjednik uprave Pro grupe, Nevena Rendeli Vejzović, osnivačica i direktorica Primetime komunikacija i influencerica, Klaudija Šebalj Jušić, voditeljica marketinga i pratećih poslova prodaje u Raiffeisen mirovinskim fondovima, te Petra Škrobot, gradonačelnica Samobora.

Uz konferenciju, od 25. do 28. travnja 2023. godine na Ekonomskom fakultetu održavaju se i radionice i predavanja financijske pismenosti za mlade i za zaposlenike poduzeća sponzora Tjedna financijske pismenosti. Naime, istraživanja pokazuju kako financijski pismeni pojedinci ostvaruju bolje individualne rezultate, donose odluke koje odgovaraju njihovim osobnim okolnostima, manje su izloženi financijskom stresu i vrlo često žive “‘dobro” ili “ugodno”, vještiji su u prepoznavanju financijskih prijevara, bolje razumiju rizike uključene u donošenje financijskih odluka te su zadovoljniji i produktivniji na radnom mjestu. S tim ciljem, Goran Zjalić, direktor prodaje u Društvu, na dvije je radionice, jednoj predviđenoj za mlade, a drugoj za odrasle, odnosno za već zaposlene osobe, objasnio zašto je važno na vrijeme se informirati o mirovinskom sustavu i kako preuzeti odgovornost za vlastitu budućnost. O istoj temi pričao je u podcastu koji je moderirala izv.prof.dr.sc. Dajana Barbić, koji možete pogledati na sljedećoj poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=B8Y1jTMxT_g​ .
 

Osim toga, održan je i Festival financijske pismenosti koji je otvoren i besplatan za sve posjetitelje, a cilj festivala je upoznati posjetitelje s edukativnim materijalima, novim proizvodima i uslugama, inovacijama te edukativnim programima i inicijativama u području financijske pismenosti.
 
Konačno, održana je i izložba financijske pismenosti, također otvorena i besplatna za sve posjetitelje. Izložba uključuje radove i istraživanja iz područja financijske pismenosti te su u tu svrhu izložene znanstvene i stručne publikacije iz područja koje predstavljaju ključni doprinos napisan o financijskoj pismenosti u Republici Hrvatskoj. Također, izloženi su i radovi učenika Osnovne škole Kajzerica pod mentorstvom prof. Andree Bosanac. Osnovna škola Kajzerica proaktivno i kontinuirano sudjeluje u programima i aktivnostima poučavanja učenika o Financijskoj pismenosti. Za ovu prigodu priredili su svoje viđenje pitanja - Zašto je važno u životu biti financijski pismen?