Promocija knjige "Mirovine za 21. stoljeće"

06.07.2022

U utorak, 5. srpnja 2022. godine održana je promocija knjige "Mirovine za 21. stoljeće" neovisnog ekonomskog stručnjaka Velimira Šonje.

 

Promocija knjige

U utorak, 5. srpnja 2022. godine održana je promocija knjige „Mirovine za 21. stoljeće“ ekonomskog analitičara Velimira Šonje. Riječ je o seriji tekstova kojom je Raiffeisen društvo za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima u suradnji s Velimirom Šonjom široj javnosti htio približiti funkcioniranje hrvatskog mirovinskog sustava. Tekstovi i knjiga napisani su u okviru strateškog, sustavnog i dugoročnog cilja osnaživanja financijske pismenosti među građanima Republike Hrvatske, a svojom dinamikom i jednostavnim stilom pisanja koji njeguje Velimir Šonje privlače sve one koji o temi mirovina žele znati više. Radni vijek svakoga od nas završava mirovinom, stoga je ova tema svima važna, a to je pokazao i velik odaziv gostiju na predstavljanje knjige koje je okupilo predstavnike financijske industrije, državnih i javnih službi, akademske zajednice i medija.

„O problemu mirovina u uvjetima starenja stanovništva ispisane su tisuće stranica, napravljeno je isto toliko simulacija, izračuna i tablica, nacrtano približno isto toliko grafikona, a opet, o svemu se tako malo zna. Zbog toga sam sa zadovoljstvom prihvatio prijedlog Raiffeisen društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima da kroz seriju od devet članaka koji su objavljivani na portalu Ekonomski lab od travnja 2021. do ožujka 2022. prikažem funkcioniranje hrvatskog mirovinskog sustava. Cilj je bio proširiti razumijevanje problema, objasniti razloge nastanka mirovinskog sustava s tri stupa, pružiti praktične informacije za lakše donošenje osobnih odluka o mirovinskoj štednji i isplati mirovina, te na kraju predložiti moguće načine za unaprjeđenje sustava. Serijal članaka naknadno je uređen i pripremljen za izdanje u obliku knjige“, o ovom je projektu rekao ekonomski stručnjak Velimir Šonje.

Gostima se na početku promocije obratila Eva Horvat, članica Uprave Društva, te je poručila: „Tema mirovina nam je svima važna, možda nije svima jednako bliska, ali u mirovinu svi jednog dana idemo. Svatko tko planira štednju za buduću mirovinu ili se u nju uskoro sprema, odgovore na svoja pitanja može pronaći u ovoj knjizi. Ciljeve koje nastojimo postići ovakvim projektima su osigurati veću prisutnost i prepoznatljivost mirovinskih fondova, približiti funkcioniranje sustava, tumačiti aktivnosti i poslove koje mirovinska društva obavljaju, jačati povjerenje osiguranika u mirovinski sustav, što će u konačnici doprinijeti njegovoj dugoročnoj održivosti. Nadam se da smo s ovim projektom korak bliže ostvarenju tih ciljeva“.

Seriju članaka "Mirovine za 21. stoljeće" pročitajte na našoj internetskoj stranici, a knjigu u .pdf obliku možete pročitati ovdje: "Mirovine za 21. stoljeće"