Imovina Raiffeisen dobrovoljnog mirovinskog fonda premašila milijardu kuna

24.11.2016

 

Predstavljeni su rezultati poslovanja Raiffeisen mirovinskog društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima. Damir Grbavac, predsjednik Uprave istaknuo je da je u listopadu 2016. godine imovina Raiffeisen otvorenog dobrovoljnog mirovinskog fonda premašila milijardu kuna, a broj članova Fonda veći je od 58.500.

U uvodnom izlaganju, Grbavac je pored rezultata dao pregled najznačajnijih događaja za fondove u godini koja primiče kraju, te istaknuo očekivanja za predstojeće razdoblje: "Možemo potvrditi da su se očekivanja i prognoze ispunile, osobito kada govorimo o kretanju imovine pod upravljanjem, te broju članova u jednom otvorenom i šest zatvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova kojima upravlja Raiffeisen mirovinsko društvo. Ponosni smo na činjenicu da Raiffeisen društvo za upravljanjem dobrovoljnim mirovinskim fondovima posluje gotovo 15 godina, te je velik broj članova koji su već započeli s korištenjem svojih ušteđenih sredstava. Vjerujemo da ćemo članovima i dalje ostvarivati znatnu dodanu vrijednost na njihove mirovine", zaključuje Grbavac.

Eva Marinković Horvat, članica Uprave Društva prezentirala je rezultate poslovanja Društva u 2016. godini i druge relevantne brojke. Tako je Marinković Horvat naglasila da je do sada iz Fonda izašlo nešto više od 12.900 članova, dok ukupno isplaćena imovina radi isplate mirovine bivšim članovima, sada korisnicima mirovine, iznosi visokih 358 milijuna kuna. „Navedena brojka, uz činjenicu da tijekom godina bilježimo neprekidan rast novih članova, svjedoči tome da prepoznatljivost svrhe štednje u dobrovoljnim mirovinskim fondovima – raste. I dalje ćemo ulagati napore kako bismo dodatno afirmirali značaj i važnost dobrovoljne mirovinske štednje. Prinosi Raiffeisen dobrovoljnih mirovinskih fondova u prosjeku iznose više od 6 posto godišnje što je u usporedbi s većinom drugih štednih proizvoda znatno veći povrat na ulaganje", zaključila je Marinković Horvat.

Raiffeisen dobrovoljni mirovinski fond prvi je osnovani dobrovoljni mirovinski fond u Republici Hrvatskoj koji je započeo je s radom u kolovozu 2002. godine. Mirovinska reforma koja je provedena 1999. godine, uredila je sustav mirovinskog osiguranja na tri razine, pa je uz obvezno mirovinsko osiguranje kroz I. i II. stup, uvedena mogućnost dobrovoljne štednje za starost u III. stupu. S obzirom da se radilo o, do tada, potpuno nepoznatom obliku štednje u Hrvatskoj, iza Raiffeisen mirovinskog društva godine su predanoga rada sa svrhom edukacije građana o mirovinskom sustavu općenito i potrebi za dodatnom štednjom.

Pored otvorenog dobrovoljnog mirovinskog fonda, Raiffeisen mirovinsko društvo upravlja i sa šest zatvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova. Među pokroviteljima zatvorenih fondova ističu se jedne od najvećih hrvatskih tvrtki i grupacija, te sindikati i udruga od širokog društvenog značaja. Pokrovitelji zatvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova su Raiffeisen grupa, Hrvatski Telekom, Ericsson Nikola Tesla, Hrvatsko novinarsko društvo, Hrvatski liječnički sindikat i Sindikat hrvatskih željezničara.