Prezentacija projektne studije "Izazovi i mogućnosti za ostvarenje primjerenih starosnih mirovina u Hrvatskoj“

30.09.2011

​U četvrtak, 29. rujna 2011. godine u Novinarskom domu predstavljena je projektna, nezavisna studija Ekonomskog instituta "Izazovi i mogućnosti za ostvarenje primjerenih starosnih mirovina u Hrvatskoj“.

 

Voditelj projekta i urednik studije je Danijel Nestić s Ekonomskog instituta u Zagrebu, a suradnici su Željko Potočnjak s Pravog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Vlado Puljiz, professor emeritus s Pravog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Ivana Rašić Bakarić, Sandra Švaljek, Iva Tomić i Maja Vehovec s Ekonomskog instituta u Zagrebu te Ivana Vukorepa s Pravog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Istraživanje je provedeno uz potporu iz namjenske donacije Zaklade Adris.

Drugi stup nije izvor problema u mirovinskom sustavu 
Na predstavljanju studije rečeno je da su nužne značajne reforme s ciljem osiguranja primjerene razine mirovina ili nas očekuje sve više zaostajanja u odnosu na plaće te je istaknuto kako drugi stup ili sustav kapitalizirane štednje u Hrvatskoj nije izvor problema niskih mirovina iz mješovitog stupa, već se problem pojavljuje s obračunom osnovne mirovine koja se isplaćuje iz prvog stupa. Mirovine iz drugog stupa su na očekivanoj razini u Hrvatskoj, s obzirom na visinu uplaćenih doprinosa.

U studiji se navodi da su niže mirovine iz mješovitog stupa odnosno razlika između mirovina iz javnog sustava (I. stup) i mješovitog stupa (I. + II. stup) posljedica promjena koje su se dogodile u prvom stupu nakon uvođenja mirovinske reforme, a ne neuspješnog poslovanja fondova II. stupa.

Detalje o projektnoj studiji možete pročitati u prezentaciji Ekonomskog instituta (www.eizg.hr) koja se nalazi i na internetskim stranicama Raiffeisen mirovinskih fondova. Koristimo priliku da pozdravimo izradu ove projektnu studije te zahvalimo Ekonomskom institutu na suglasnosti za objavu sadržaja.