Gospodin Fin - prvi virtualni financijski pomoćnik

17.12.2020

Gospodin Fin, prvi virtualni financijski pomoćnik mirovinskih fondova, nastao je kako bi svima pomogao štedjeti za mirovinu. 

 

Gospodin Fin - prvi virtualni financijski pomoćnik

Gospodin Fin, prvi virtualni financijski pomoćnik mirovinskih fondova, nastao je kako bi svima pomogao štedjeti za mirovinu. On je analitičan, precizan i uvijek pri ruci. Na personaliziran, jednostavan i razumljiv način informira nas o važnoj i kompleksnoj temi mirovinske štednje. Gospodin Fin nastao je u partnerstvu mirovinskih fondova s vodećom hrvatskom IT tvrtkom Infobip i u suradnji s bihevioralnom stručnjakinjom sa ZŠEM-a dr.sc. Andrijanom Mušurom, koja je među prvima u Hrvatskoj doktorirala u području ekonomske psihologije.
 
Gospodin Fin s korisnicima komunicira na Viberu, dakle na kanalu i u formatima koji su dio naše uobičajene svakodnevne komunikacije. Dizajniran je uz pomoć bihevioralnih stručnjaka s ciljem da nas informira, educira te potakne na razmišljanje, vizualizaciju i akciju. Interaktivnost komunikacije omogućava da svi odmah dobiju peresonalizirane informacije u skladu s njihovom dobi, interesima i ciljevima.
 
'Kreirali smo personalizirani sadržaj za Gospodina Fina imajući na umu važnost interakcije i prilagođavanja sadržaja korisniku, uz korištenje relevatnih i znanstveno dokazanih fenomena iz područje bihevioralne ekonomije. Neki od njih su sklonost statusu quo, mentalno računovodstvo koje nas ograničava u donošenju odluka te averzija prema gubitku. Dakle, uzeli smo u obzir sva predvidljiva ponašanja korisnika koja su relevantna kod donošenja odluka o štednji te kreirali poticajnu komunikaciju koja može utjecati na njihovu promjenu ponašanja umjesto da ih samo informiramo. Neovisno o tome jeste li mirovinski znalac ili ste tek dobili svoj prvi posao, Gospodin Fin je definitivno osoba s kojom želite pročavrljati!', ističe Andrijana Mušura.
 
Gospodin Fin je nastao na Infobipovoj platformi Answers, jednom od vodećih svjetskih rješenja za stvaranje inteligentnih chatbotova temeljenih na umjetnoj inteligenciji. Iz te najveće hrvatske IT kompanije koja je postala prvi hrvatski jednorog poručuju kako je Gospodin Fin još jedan pokazatelj kako tehnologija donosi korist zajednici i cijelom društvu. 

'Tehnološka revolucija pokrenuta pojavom tehnologija kao sto su 'cloud i mobile computing', 'big data analytics' i  'machine learning' otvara potpuno nove servise i mogućnosti koje države na svim nivoima mogu pružiti svojim građanima. Ove tehnologije odavno nisu rezervirane samo za Fortune 500 kompanije i građani s pravom očekuju efikasne digitalne servise u raznim područjima života, a jedno od važnijih je upravljanje osobnim financijama. Digitalizacija društva za rezultat treba imati povećanu efikasnost i olakšane procese, a što će u konačnici doprinjeti povećanju zadovoljstva građana. Na taj način tehnologija donosi značajnu korist zajednici i cijelom društvu', poručuju iz Infobipa.
 
Gospodin Fin, prvi virtualni financijski pomoćnik mirovinskih fondova, dio je interaktivnog, omnichannel serijala Think Fin: Financije za svakoga. Donosimo analize vodećih hrvatskih ekonomista, financijskih i bihevioralnih stručnjaka koji će vam približiti trendove i ponuditi relevantna objašnjenja za planiranje boljih umirovljeničkih dana.
 
'Za dobrobit pojedinca i društva u cjelini važno je kontinuirano raditi na financijskoj pismenosti, a iskustva razvijenih zemalja poput Finske potvrđuju da se najbolji efekt postiže ako se s financijskom edukacijom počne u najranijoj dobi. I ako se koriste napredne tehnologije. Može se reći da je financijska pismenost u 21. stoljeću važna kao i informatička pismenost bez koje je teško zamisliti suvremeni život', ističe Dijana Markoja, direktorica Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava.
 

Upoznajte Gospodina Fina na linku https://www.mirovinskifondovi.hr/gospodinfin/