Konferencija „Izazov promjene 2016.“ - panelista Damir Grbavac

11.10.2016

11. listopada 2016. - U Poreču 6. i 7. listopada 2016. godine održana je konferencija „Izazov promjene 2016.“, peta zajednička konferencija Zagrebačke burze i fondovske industrije.

 

Suorganizatori Konferencije su Zagrebačka burza te Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava. 

Konferencija predstavlja središnje okupljanje financijske zajednice iz Hrvatske i regije, a ove godine na konferenciji sudjelovalo je gotovo 30 govornika te više od 430 sudionika iz svih grana financijske industrije, iz Hrvatske, regije i svijeta.

U sklopu konferencije održana su izlaganja inozemnih financijskih stručnjaka te panel-diskusije na teme EU regulative financijskog tržišta te mirovinskog sustava.

Na panel diskusiji o održivosti demografskih kretanja i budućnosti mirovinske štednje pored prof. Stjepana Šterca sa Geografskog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu, te Csaba Nagy predsjednika Uprave OTP obveznog mirovinskog fonda iz Mađarske sudjelovao je i Damir Grbavac predsjednik Uprave Raiffeisen društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima d.d.Demograf Stjepan Šterc upozorio je da je Hrvatska pred demografskom katastrofom, te da ni jedan demografski pokazatelj nije pozitivan, ali se zbog toga nitko ne uzbuđuje. Po njegovim riječima, Hrvatska je jedina zemlja u Europi koja je nakon svih ratova 20. stoljeća imala manje stanovnika nego prije njih. Uz problem iseljavanja i to najvitalnijeg dijela populacije, Šterc upozorava kako je Hrvatsku pritisnuo i prirodni pad stanovništva, jer godišnje umire oko 17 tisuća ljudi više nego li ih se rodi, a intenzitet bi ove godine mogao biti i veći, možda čak i 20 tisuća. 

Damir Grbavac u svojem izlaganju pojasnio je kako se od 1984. godine bilježi trend smanjivanja stanovništva i drastičnog rasta očekivanog trajanja života, te da je za Hrvatsku bitno da je prepoznala taj demografski problem i napravila reformu mirovinskog sustava. Damir Grbavac je istaknuo da u Hrvatskoj imamo oko 23 posto BDP-a u mirovinskim fondovima, što je najviše od svih država srednje Europe i da bi mirovine mogle biti skromne s obzirom i na neke analize koje pokazuju da je daljnja ekspanzija drugog mirovinskog stupa neminovnost uz povećanje izdvajanja.