Najava konferencije "Zdrava i sigurna budućnost – kako je osigurati?"

25.04.2014

28. travnja 2014. godine održat će se konferencija pod nazivom "Zdrava i sigurna budućnost – kako je osigurati?“ u organizaciji Večernjega lista.

 

Sudionik panel-diskusije bit će Damir Grbavac, predsjednik Uprave Raiffeisen mirovinskoga društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondom. U radionici "Ulaganje u III. stup i osiguranje danas – što je na računu za 30 godina“ sudjelovat će Eva Marinković Horvat, direktorica Direkcije prodaje i marketinga Raiffeisen mirovinskoga društva za upravljanje dobrovoljnim mirovinskim fondovima.

Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić najavio je na predstavljanju programa konferencije da će govoriti o prilagodbi mirovinskoga sustava okolnostima u recesiji. Na konferenciji će biti riječi i o zdravstvenom osiguranju, a ravnatelj Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje Siniša Varga predstavit će mjere restrukturiranja osiguranja, kao i novosti koje očekuju osiguranike nakon 1. srpnja 2014. godine kada se HZZO treba izdvojiti iz državne riznice. Predstavnici osiguravajućih kuća i mirovinskih društava govorit će o održivosti sustava mirovinskog i zdravstvenog osiguranja koji je nezamisliv bez podrške privatnih osiguravatelja.

Otvorit će se i pitanja odnosa države prema štednji za budućnost i njezinu poreznom tretmanu. Pritom će čelnici mirovinskih društava odnosno osiguravajućih kuća će s detaljnim izračunima prikazati može li se i malim izdvajanjima poboljšati standard života u mirovini. Iz HZZO-a se očekuju odgovori o tome na koji način institucija planira restrukturirati obvezno zdravstveno osiguranje u moderno osiguravajuće društvo, a resorni će ministar reći je li štednja u drugom stupu sigurna od državnih intervencija.

Sudionici konferencije su (kronološkim redoslijedom izlaganja odnosno sudjelovanja u panelu i radionicama): prim. Siniša Varga, dr. med. dent. dpec., ravnatelj HZZO-a, mr. Željko Jukić, dipl. oec., direktor Sektora za životna i osobna osiguranja iz Croatia osiguranja te mr. sc. Mario Bagat, direktor Službe za osigurateljne i medicinske poslove iz Croatia zdravstvenog osiguranja, zatim mr. sc. Damir Grbavac, predsjednik Raiffeisen mirovinskoga društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondom, Mladen Gavrančić, dipl. ing. elektrotehnike, član Uprave Societe Generale Osiguranja, Milan Krizmanić, dipl. oec., predsjednik Uprave Merkur osiguranja, prof. dr. sc. Mirando Mrsić, dr. med., ministar rada i mirovinskoga sustava RH, Veronika Šapina Pezelj, dipl. oec., direktorica u Croatia osiguranje dobrovoljno mirovinsko društvo, Eva Marinković Horvat, direktorica Direkcije prodaje i marketinga u Raiffeisen mirovinskom društvu za upravljanje dobrovoljnim mirovinskim fondovima te Leo Šunjić, MBA, Ured ravnatelja za dopunsko zdravstveno osiguranje u HZZO-u.

Na predstavljanju konferencije, Goran Ogrlić, glavni urednik Večernjega lista izjavio je: "Odgovori na pitanja kako naći rješenja za održivo starenje, a usto i ostvariti zdravstvenu skrb, a da usput ne bankrotiramo, zaslužuje pokretanje šire javne rasprave, a kako smo medij koji se bavi relevantnim temama, krenuli smo u projekt kojim ćemo ispuniti tu zadaću. S obzirom da se ovi, gorući problemi hrvatskoga društva pokušavaju riješiti već godinama, možda i nećemo uspjeti dobiti sve odgovore, no barem ćemo otvoriti sve bitne teme i upozoriti na najproblematičnije momente koji tište sve hrvatske građane“, zaključio je Ogrlić.