Održan okrugli stol “Problemi i perspektive mirovinskog sustava“

20.01.2011

 

U srijedu 19. siječnja u organizaciji magazina Banka i Instituta za javne financije održao se prvi okrugli stol "Problemi i perspektive mirovinskog sustava“ u sklopu projekta "Analiza mirovinskog sustava“, čija je ideja biti podrška stvaranju održivog mirovinskog sustava u Hrvatskoj.

Sudionici okruglog stola bili su: Predrag Bejaković iz Instituta za javne financije, Ana Milićević Pezelj ispred Saveza Samostalnih Sindikata Hrvatske, Zoran Anušić iz Svjetske banke, Marija Zuber, savjetnica-urednica časopisa Računovodstvo i financije te Damir Grbavac, predsjednik Uprave Raiffeisen mirovinskog društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondom. Okruglom stolu nazočili su predstavnici medija, znanstvenih institucija, političkih stranaka, sindikata, analitičari.

Na okruglom stolu je, između ostalog, predloženo da će Hrvatska morati uvesti mjere kojima će radno sposobne starije ljude zadržati na radnim mjestima, povećati izdvajanja za drugi mirovinski stup te postrožiti kontrolu i davanje mirovina, ako želi spriječiti neodrživo stanje u mirovinskom sustavu.

Mirovine, kao najveći izvor deficita proračuna središnje države, postaju sve veće opterećenje, budući je došlo do ozbiljnog narušavanja odnosa umirovljenika i osiguranika. Trenutno na jednog umirovljenika dolazi 1,25 radnika, dok je taj omjer 1999. godine kada je provedena mirovinska reforma bio 1 prema 1,54 radnika.

Predrag Bejaković, istraživač Instituta za javne financije upozorio je da je promišljanje promjena nužno uslijed znatnog uvećanja mirovinskih rashoda koje nadilazi financijske mogućnosti hrvatskog gospodarstva, a mogućnosti za daljnje zaduživanje su iscrpljene. Bejaković je također naglasio da Hrvatska za mirovinski sustav izdvaja 10,5 posto BDP-a, a da bi sustav bio održiv, izdvajanje ne bi smjelo prelaziti 9 posto BDP-a.

Ana Milićević Pezelj je ispred Saveza Samostalnih Sindikata Hrvatske poručila kako treba preispitati sve kategorije povlaštenih mirovina i uskladiti ih s financijskim mogućnostima. Oblikovanje mirovinskog sustava, zaključila je Milićević Pezelj, treba provesti postepeno uz simulaciju predvidivih učinaka.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Krešimir Rožman najavio je donošenje nove formule za izračun mirovina, ali je priznao da Vlada ne može sama riješiti taj problem. "Moglo bi se kroz duže razdoblje postupno smanjiti mirovine po posebnim propisima od kojih neke mogu dosezati i više od 17 tisuća kuna“, rekao je Rožman uz napomenu kako bi trebalo „preispitati i saborske mirovine“. Kao drugu mjeru, dodao je, Vlada razmatra postupno povećanje doprinosa za drugi stup, ali se o toj mjeri mora izjasniti Ministarstvo financija jer „povećanje doprinosa za 1 postotni bod donosi trošak od milijardi kuna godišnje".

Damir Grbavac, predsjednik Uprave Raiffeisen mirovinskog društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondom, iznio je prijedlog Udruženja za povećanje izdvajanja u drugi stup sa sadašnjih pet na 10 posto bruto plaće u roku od sedam godina. Udruženje mirovinskih fondova i mirovinskih osiguravajućih društva predlaže također priznavanje prava na dodatak na mirovinu iz sustava generacijske solidarnosti i članovima obveznih mirovinskih fondova, a neophodno je, ističu, izraditi prijedlog nove formule za izračun osnovne mirovine.

Prezentacije sudionika okruglog stola možete pronaći na stranicama BankaMagazina (klikom na ime i prezime sudionika).[print] Ispiši