Mirovine iz II.stupa

 

Mirovine članova obveznih mirovinskih fondova (II. stupa) prema Zakonu o mirovinskim osiguravajućim društvima isplaćuju mirovinska osiguravajuća društva.

Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo d.d. prvo je i za sada jedino mirovinsko osiguravajuće društvo registrirano u Republici Hrvatskoj prema Zakonu o mirovinskim osiguravajućim društvima (Narodne novine, 22/14).

Kada stekne uvjete za mirovinu, osiguranik prenosi svoj kapital iz mirovinskoga fonda čiji je do tada bio član u mirovinsko osiguravajuće društvo. S mirovinskim osiguravajućim društvom (link)osiguranik sklapa ugovor o isplati mirovine u jednom od 2 moguća oblika: pojedinačna ili zajednička mirovina, starosna ili privremena, od kojih svaka može biti doživotna ili doživotna sa zajamčenim razdobljem isplate.

Na stranicama Raiffeisen mirovinskog osiguravajućeg društva moguće je pročitati više o mirovinama, te pomoću kalkulatora izračunati očekivanu mirovinu.

Ako član obveznoga fonda umre prije nego što je počeo koristiti mirovinu, sredstva ušteđena na njegovu osobnom mirovinskom računu, koja su nasljedna, pripast će zakonskim nasljednicima

Pročitajte više informacija o nasljeđivanju sredstava iz II. stupa.