Zatvoreni dobrovoljni fondovi

Zatvoreni dobrovoljni fondovi

Pokroviteljstvom nad zatvorenim fondom poslodavac, sindikat ili udruga samostalnih djelatnosti omogućit će zaposlenicima / članovima dobrovoljnu mirovinsku štednju pod posebnim uvjetima u odnosu na one koje vrijede za članove otvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova.

Zatvoreni dobrovoljni fond

 • Općenito

  Općenito

  Sukladno Zakonu o dobrovoljnim mirovinskim fondovima dobrovoljni mirovinski fondovi mogu biti i zatvoreni. Zatvoreni dobrovoljni mirovinski fondovi pružaju dodatne prednosti članovima, a jedna od značajnijih prednosti je uplata doprinosa pokrovitelja Fonda u dobrovoljni mirovinski fond članovima fonda. Nadalje, pokrovitelji fonda imaju mogućnost dogovora s društvom za upravljanje dobrovoljnim fondom o visini naknada. Pokrovitelju fonda omogućuje se aktivna uloga u planiranju i provođenju investicijske politike fonda. 

  Osnivanjem zatvorenog dobrovoljnog mirovinskog fonda pružene su i brojne pogodnosti pokrovitelju Fonda, a prije svega je to dodatna stimulacija kvalitetnih zaposlenika te zadržavanje zaposlenika. Izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak  propisano je da se uplate dobrovoljne mirovinske štednje od strane poslodavca fonda za svoje radnike više ne smatraju plaćom do iznosa od 66,37 eura mjesečno tj. do 796,44 eura godišnje, odnosno ne oporezuju se, a poslodavcu će isti biti porezno priznati izdatak, odnosno rashod. Uplata doprinosa dobrovoljne mirovinske štednje koju je poslodavac uplaćivao kao neoporezivi primitak (do 796,44 eura godišnje) ne oporezuju se od 1.1.2019. godine.

   

 • Kako postati član

  Kako postati član

  Sve informacije o članstvu u Raiffeisen zatvorenim dobrovoljnim mirovinskim fondovima možete dobiti pozivom na besplatan info telefon 0800-0900 ili putem poruke na adresu elektroničke pošte: mojamirovina@rmf.hr.

 • Informacije

  Informacije

  Članovi zatvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova u svakom trenutku imaju pravo na uvid u sljedeće dokumente i informacije:

  • polugodišnje i revidirane godišnje izvještaje fonda,

  • prospekt, statut fonda i izvještaj o mirovinskim primanjima,

  • tromjesečna izvješća o poslovanju fonda,

  • izjavu o načelima ulaganja zatvorenog fonda,

  • mogućnosti i prava promjene fonda,

  • sažet tabelarni prikaz rizika vezan za zatvoreni dobrovoljni mirovinski fond.