Obvezni mirovinski fondovi

Nazad
Obvezni mirovinski fondovi
Saznajte više o Raiffeisen obveznim mirovinskim fondovima.


Osiguranici koji su osigurani u sustavu obveznoga mirovinskog osiguranja na temelju generacijske solidarnosti prema Zakonu o mirovinskome osiguranju i mlađi su od 40 godina obvezno se osiguravaju na temelju individualne kapitalizirane štednje u mirovinskome fondu koji sami izaberu.

Obvezno mirovinsko osiguranje na temelju individualne kapitalizirane štednje uspostavlja se danom početka osiguranja u sustavu obveznoga mirovinskog osiguranja na temelju generacijske solidarnosti prema Zakonu o mirovinskome osiguranju. Od toga dana nastaje obveza izbora mirovinskoga fonda određene kategorije.

Osiguranici su dužni u roku od mjesec dana od dana uspostavljanja njihova obveznog mirovinskog osiguranja odabrati mirovinski fond određene kategorije.

Do dana izbora mirovinskoga fonda određene kategorije sredstva osiguranika polažu se na privremeni račun.
Ako osiguranik u roku od mjesec dana od uspostavljanja obveznoga mirovinskog osiguranja ne odabere mirovinski fond, Središnji registar osiguranika će ga po službenoj dužnosti rasporediti u mirovinski fond kategorije B jednog od četiri mirovinska društva koja upravljaju obveznim mirovinskim fondovima.

UKRATKO: Ako ste se tek zaposlili ili radite prema ugovoru o djelu (osim studenata, autora i umjetnika), dužni ste u roku od mjesec dana izabrati obvezni mirovinski fond. Procedura učlanjenja jednaka je kao i za one koji mijenjaju fond – potrebno je otići u poslovnicu FINA-e, na šalter REGOS-a i izvršiti učlanjenje.