Članovi dobrovoljnih mirovinskih fondova

 

Hoće li uvođenje eura utjecati na vrijednost imovine na osobnom računu?
Ne.
Osobni računi članova dobrovoljnih mirovinskih fondova vode se u udjelima, koji pomnoženi s cijenom udjela daju iznos stanja na osobnom računu. Promijenit će se samo valuta.
 
Hoće li se zbog uvođenja eura promijeniti broj osobnog računa u fondu ili instrukcije za plaćanje mirovinske štednje?
Ne.
 
Trebaju li članovi koji imaju ugovoren trajni nalog za uplatu u dobrovoljni fond zbog uvođenja eura promijeniti svoj trajni nalog?
Ne.
Uvođenje eura ne utječe na valjanost trajnih naloga u kojima se navodi kuna. Iznosi će ostati nepromijenjeni, jedino će biti izraženi u euru. Trajni nalozi će se nastaviti izvršavati kao i dosad jer će banka automatski izvršiti promjenu iznosa iz kune u euro po fiksnom tečaju konverzije.
 
U kojoj će se valuti vršiti uplate u dobrovoljni mirovinski fond?
Zadnji dan za uplate u kuni je 31. prosinca 2022. godine. Nakon toga dana sve uplate se obavljaju u euru.
 
U kojoj će se valuti vršiti isplate mirovina (i jednokratne isplate)?
Od 1. siječnja 2023. godine sve isplate mirovina i jednokratne isplate bit će u euru. Sve isplate do tada zaključno s 31. prosinca 2022. godine bit će izvršene u kuni.
 
Hoće li članovi zbog uvođenja eura imati neke obveze, dati dodatne dokumente ili podatke Društvu?
Ne.
Članovi neće trebati dostavljati nikakve dodatne podatke Društvu niti poduzimati dodatne radnje kod Društva zbog uvođenja eura. Postojeći ugovori o članstvu u dobrovoljnom fondu ostaju i dalje valjani i na snazi. Ne trebaju se potpisivati novi ugovori niti aneksi. Isto vrijedi i za ugovore o isplati mirovine.
 
Hoće li članovi dobiti informacije o stanju svog računa nakon uvođenja eura?
Da.
Društvo će svakom članu poslati individualnu obavijest o provedbi preračunavanja i ukupnom stanju na njegovom računu do kraja siječnja 2023. godine. Obavijest će se poslati poštom na kućnu adresu člana, odnosno na adresu navedenu u zahtjevu za učlanjenje u dobrovoljni mirovinski fond. Također, podatke o stanju na osobnom računu člana dobrovoljnog fonda članovima će izdati Društvo na njihov zahtjev. Zahtjev je moguće podnijeti pozivom na besplatni info telefond 0800-0900 radnim danom od 8 do 16 sati ili putem e-maila mojamirovina@rmf.hr.