Obvezni mirovinski fondovi

Obvezni mirovinski fondovi

 

Sustav mirovinskog osiguranja u Republici Hrvatskoj temelji se na tri stupa. Iz bruto plaće svakog zaposlenika uplaćuje se 5% doprinosa u obvezni mirovinski fond. Sredstva na računu u obveznom mirovinskom fondu su osobno vlasništvo člana.
 

Prvi stup temelji se na međugeneracijskoj solidarnosti gdje današnji zaposlenici izdvajaju doprinose za mirovine današnjih umirovljenika,  dok se drugi i treći stup temelje se na sustavu kapitalizirane osobne štednje u mirovinskim fondovima. Iz bruto plaće svakog zaposlenika uplaćuje se 5% doprinosa u obvezni mirovinski fond i sredstva na računu u obveznom mirovinskom fondu su osobno vlasništvo člana.
Sredstva u obveznom mirovinskom fondu se naslanja na prvi stup u smislu stjecanja uvjeta za ostvarivanje
prava na mirovinu. Prateći kretanja u sustavu mirovinskog osiguranja na temelju individualizirane kapitalizirane štednje 2014. godine uvedene su kategorije mirovinskih fondova (A, B i C). S obzirom na razdoblje umirovljenja članova, oni se međusobno razlikuju po ograničenjima ulaganja i investicijskoj strategiji. Na taj način omogućen je razvoj i unaprjeđenje sustava individualne kapitalizirane štednje s ciljem bolje buduće socijalne sigurnosti osiguranika. Sustav je potpuno transparentan jer član obveznog mirovinskog fonda u svakom trenutku može imati uvid u kapitalizirana sredstva na svom osobnom  računu u obveznom mirovinskom fondu.

Complementary Content
Zatvori
Zatvori

Spremljene stranice

Popis spremljenih stranica

Povijest pregleda stranica

Popis zadnjih pregledanih stranica

    Tools